Гардеробът капсула – начини на употреба

В предишния пост по темата ви разказах за желанието и нуждата да превърна гардероба си от пълна лудница в капсула. Днес ще се опитам максимално кратко да обясня какво реших да остане и защо.

От кръстта надолу

Оставих три чифта дънки (едни скини, един прави тъмносини – абсолютна класика и един чифт trashed), една дълга пола, която нося почти целогодишно, макар че признавам за -15 не е добър избор, два панталона, защото невинаги дънките са подходящи за срещи с клиенти и един кожен клин.

От кръстта нагоре

Тук също се опитах да намаля съществено бройките и се оказах с две бели тениски с принт, един ленен топ, един черен памучен с тънки презрамки и дантела на гърба, 4 пуловера с фина плетка, два топли пуловера, една дълга бежова блуза – покупка, която почти веднага окачествих като крайно непрактична, но все пак остана. Засега. Оставих и три обикновени памучни блузи с дълъг ръкав, които ползвам по-скоро за слоеве, една любима трикотажна блуза с якичка от камъни – обичам блинг-блинг 🙂 и една доста износена вълнена жилетка, с която почти не излизам навън, но в студовете е първото нещо, към което посягам веднага щом напусна леглото. Ризи – една удължена карирана и цели три бели. Това винаги е било слабото ми звено. Нито една от тях не изпълнява функциите, от които имам нужда, затова запазих и трите. Все още не мога да намеря такава бяла риза, която да ми върши работа, затова имам три.

Чудна рокля – ших си я сама

При роклите положението беше доста драматично, защото имам много, и все любими. Тъй като повечето са по-финни и неподходящи за настоящия сезон, прибрах ги във вакуумни торби, в гардероба оставих завърналата се от изгнание копринена рокля, една памучна без ръкав, една памучна с 3-4 ръкав и една черна пайетена за особено специални случаи, макар че съм почти сигурна, че следващият удобен случай за нея, ще бъде на следващата нова година.

Връхни дрехи

В тази секция оставих две палта – и двете обемни, но с различна дължина, едно бяло сако, едно сиво сако, един блейзер тип смокинг, един елек с изкуствен косъм. Имам желание да го заменя с нещо по-качествено, но засега така остава. Едно дънково яке, едно кожено, които доскоро използвах по-скоро като слоеве, не като връхни дрехи. А да, и едно доста безумно късо пухено яке. Отново за слоеве – топли, но трябва да метнеш и нещо друго отгоре, защото е прекалено късо. Тъй като палтата ми са обемни, позволяват такъв подход.

Аксесоари

С обувките и чантите играта загрубя, защото се оказа, че наистина ми е много трудно да се разделя с каквото и да било. Оставих си един чифт високи до коляното ботуши с равна подметка, едни челси боти, едни боти на ток с леопардов принт, бели кожени кецове, сребристи кецове на платформа (купих ги с голям ентусиазъм, но малко съм ги носила. Докато изваждах и въртях комбинации, осъзнах, че не съм се възползвала от възможностите им досега), сребристи балетни пантофки, телесни винтидж обувки с дебел ток, стилето с животински принт – да, знам, че в живота ми вече няма място за подобни обувки, но засега не искам да се разделяме, малка черна ежедневна чантичка, една обемна кожена пазарска торба и ужасно много клъчове, от които не се престраших да се освободя.

В гардероба ми висяха и много летни дрехи, които със сигурност няма да мога да облека преди края на май. Така че тези от тях, които са все още в добър вид, просто прибрах във вакуумни торби. Не ми останаха сили да прегледам и тях на този тур. Така започвам своя личен експеримент капсулен гардероб. Препоръчително е капсулният гардероб да се състои от 30 до 37 бройки, в това число обувки и чанти, но при мен се оказаха малко повече. Реших да не робувам на бройките. Математиката не е най-силната ми страна. Възможно е подходящата за мен капсула да съдържа 15 или 40 броя, но това ще разбера, когато опитам. В следващия сезон така или иначе ще строя нов, тогава ще имам възможност да се отърва от излишното или да се сдобия с липсващото. Капсулата е процес. Планът ми е да се опитам да се забавлявам с тези 40+ парчета като начало, да не пазарувам нищичко в следващите три месеца, въпреки апетитните намаления. Е, ако намеря онази бяла риза, вероятно ще наруша това правило.

Стискайте ми палци!

Ако сте стигнали дотук и сте вдъхновени да направите подобен експеримент с гардероба си, най-важното е да се опитате да откриете своя личен стил. Отговорете си на въпроса в какво се чувствате добре, кои силуети са подходящи за вашето тяло (за сегашното ви тяло, не за онова, за което мечтаете), какви дрехи кореспондират на начина ви на живот. Аз например, често се оказвам облечена в скини дънки/кожен клин и широка блуза. Така се чувствам добре, имам удобно коремче, което не искам да показвам на всички, затова го прибирам под широката блуза, от друга страна имам и слаби крака, на които се радвам (а и всички около мен). Убедена съм, че обувките всъщност правят тоалета, не дрехите. Обожавам красиви обувки – няма нищо по-благоприятно за женската фигура от обувките на ток, но истината е, че често ми се налага да тичам напред-назад (защото времето не стига), така че обикновено се оказвам с равни и удобни обувки.

И така – нужни са няколко базисни дрехи с наистина добро качество. Те са непреходни, не се влияят от тенденциите и могат да бъдат съчетани с всичко. Добавяме няколко бройки, които не са толкова класически, но са ви приятни за носене. Избирате цветова схема – това е важно, за да можете да комбинирате всичко с всичко. Ако сте заинтригувани и питате чичко гугъл за capsule wardrobe, ще срещнете стотици резултати в сиво-бежово-бяло-черната гама. Не се тревожете, ако това не са вашите цветове, можете да направите капсулен гардероб с каквито цветове са ви на душа – ето само един пример. Добавяте принтове и текстури. Накрая завършвате с аксесоарите.

Последните изречения, разбира се, не са универсална формула. Направете анализ на своя гардероб, навици и начин на живот. И собствената ви формула ще ви блъсне в челото.

Вечно ваша,

Save

Save

Save

Save

Save

Save

към момента на публикуването на поста вече бях паднала в капана на бялата риза. намерих копринена риза на прилична цена, на която не успях да устоя, но пък с какво удоволствие извадих другите три бели ризи от гардероба си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *