Петзвезден хотел на открито

Къмпингът е на особена почит в моето семейство. Не че винаги е било така. Даже напротив – като дете на асфалта съм била възпитавана в културата на десетдневните смени във вече несъществуващи черноморски курорти. Да, в периода преди гимназията бях често изпращана от родителите си на лагери, но те нямаха нищо общо с лагерите, за които ще се опитам да разкажа сега.

Преди да срещна съпруга си, никога не бях къмпингувала сред природата. И разбира се, винаги съм се чувствала неподготвена, дори смятах, че това просто не е моето нещо. Добре, признавам, спала съм на палатка и преди това – в единия случай в планината (не пазя добри спомени, тъй като палатката беше поставена до река, аз имах температура, тя образуваше конденз и изобщо не се получи помежду ни), в другия случай беше в доста приятен и добре уреден къмпинг в Хърватска, така че не се брои.

Този ми опит идва да докаже, че без съответната подготовка преживяването няма да е така освобождаващо и релаксиращо, каквото е къмпингът за мен днес. Най-хубавото е, че можеш да спиш почти навсякъде където решиш, и единственият часовник, който те интересува, е биологичният – когато ти се яде, ядеш, когато ти се спи – спиш. Романтиката на нощното небе и бумтящият огън са допълнителен бонус. И все пак какво е необходимо, ако искате да вкусите и вие свободата в най-чистия й вид.

Базисни принадлежности

На първо място, разбира се, ви е нужна палатка. Ако предпочитате комфорта, не се задоволявайте с нищо по-малко от четириместна, или в лошия случай триместна палатка. Първата разполага с предверие, в което можете да прекарате дъждовен следобед, да приберете багажа си, да наблюдавате морето от първа линия в онези часове на безвремение, когато вятърът вее мрежата над главата ви. Недостатъкът на големите палатки е, че заемат много място, а както ще видите по-надолу, когато отивате на къмпинг, е добре да разполагате с доста пространство в багажника. Ако ще правите преход, в който е нужно да преспите и съответно носите всичко на гърба си, бих препоръчала да се придържате към по-леките и малки палатки. Внимателно избирайте материята й, в случай, че завали дъжд или направите лагера в близост до водоем, не искате да подгизнете, нали? Следващата необходимост е спалният чувал. Изберете го спрямо мястото, на което планирате да нощувате. Всички спални чували имат отбелязана от производителя комфортна температура. Например, по-евтините и компактни чували могат да ви осигурят комфорт до 10 градуса. Това означава, че са подходящи за най-топлите месеци на море, но ако ще правите планински преход е необходимо да си осигурите комфорт и в най-ниските нощни температури. Така че търсете чувал с по-ниска температура на комфорт. С такъв сигурно няма да ви е особено прохладно на морския бряг, нали? На трето място – подматрачната ви рамка. Може да бъде надуваемо легло с помпа (спрямо мястото, на което отивате, крачна или електрическа), саморазгъващо се шалте или обикновено шалте от EVA пяна. Тази точка изобщо не е за пренебрегване, не си мислете, че понеже не сте претенциозни, ще се чувствате добре да спите директно на земята. Шалтето изолира студа, който идва от нея, а от здравословна гледна точка това е от изключителна важност в дългосрочен план. Поради същата причина, а и за да запазите дъното на палатката си за по-дълго време, е добре да се сдобиете с един по-плътен найлон. Допълнително, в случай на проливен дъжд, има голяма вероятност той да ви спаси от прогизване. По-горе писах за материала на палатката, не забравяйте обаче че дъждът се пропива в земята и тази влага може да бъде просмукана в палатката доста след като е спрял. Да разсеем тъмните възможности с малко светлина – задължително вземето челник или поне джобно фенерче. Като дете на асфалта, не съм си представяла, че през нощта може да бъде толкова тъмно, но да, може. Ако сте от тези хора, които стават нощем, за да посетят тоалетната, в никакъв случай не рискувайте да се сдобиете с фрактура – просто си вземете челник. И не, фенерчето на телефона няма да ви свърши работа.

В общи линии това плюс кибрит и нож е всичко, което е задължително да вземете със себе си за една-две вечери на открито. Да, разбира се, че ще ви бъдат нужни и дрехи, но това е обширна тема, която ще засегна отделно по-нататък.

Допълнителни екстри

За колкото по-дълго планирате да къмпингувате, от толкова повече удобства ще се нуждаете. Естествено!

Ако смятате да спите на плажа, бих казала, че е задължително да разполагате с шатра. Особено ако палатката ви е малка и няма предверие, където да лаунджвате под лъчите на жаркото слънце. Ако знаете, че можете да осигурите сянка от кичеста гора, може да забравите шатрата. Все пак, ако смятате да плажувате – вземете поне чадър. Не е лошо да осигурите и атмосферно осветление – лампички на батерии, свещи, фенери, каквото ви душа иска. Хамакът също минава при някои за екстра, но за мен е по-скоро задължителен.

Къде?

Ето и някои лично проверени идеи за петзвездни хотели на открито в България:

  • Еко къмпинг Батак – малкият къмпинг на Ицо, който е оборудван с всичко необходимо – бани, тоалетни, барбекюта, на които да приготвяте храната си, течаща вода, ток и интернет, великолепна гледка към язовир Батак и най-вече гостоприемното родопско отношение към посетителите. Всичко това Ицо е направил сам или с помощта на свои приятели. Има обособени площадки за палатки и каравани. Не се толерират шумните компании, но за сметка на това има дълги маси, на които да се храните, социализирайки се с останалите, както и огнище, където да си разказвате истории за духове, да философствате за живота или просто да посвирите на китара. Можете да наемете колелета за обиколка на местността или да се научите да управлявате каяк в язовира. Намира се в Цигов чарк, което може да бъде недостатък, но и предимство. Открихме този къмпинг през 2013-а и не сме пропускали нито едно лято да го посетим. Неслучайно е на първо място в списъка ми.
  • Къмпинг Делфин – може би един от малкото останали все още действащи къмпинги по Черноморието, на които можеш наистина да презаредиш батериите. Update: Местността наскоро влезе в новините с опита за инвазия на съседния нудистки плаж от местни бизнесмени, което надявам се не се е отразило на качеството на услугата на къмпинга, който се намира в непосредствена близост. Отново има бани и тоалетни в чудесно състояние, местата за палатка са в боровата гора над плажа, а караваните биват настанявани на хълма над гореспоменатия нудистки плаж. Най-подходящото време за посещение е в началото или края на сезона, тъй като в останалата част от лятото близкият град Ахтопол е превзет от руски туристи, които са шумни и невъзпитани, минават през палатката ти в гората, за да достъпят плажа без да плащат паркинг.

  • на диво – поречието на река Струма между Боснек и Чуйпетльово. Къмпингуването е разрешено, суперблизо е до София и е чудесно за прохлада в дългите задушни летни дни. Отидете по-раничко, защото местата са ограничени и се запълват сравнително бързо. Ако пък сте склонни да се разходите по-надалеч по реката, давайте към Вуково, веднага след железния мост ще ви се разкрият чудни гледки.

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *