Как се прави: гарван за Хелоуин

Винаги съм свързвала нощта на Вси светии с Едгар Алан По. Не че имат нещо общо, но един от любимите ми направи си сам Хелоуин проекти е гарванът от хартия. Не е папие маше, но има моделиране, има и мръсотия, така че помислете добре преди да се захванете.

Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary,

Over many a quaint and curious volume of forgotten lore—

    While I nodded, nearly napping, suddenly there came a tapping,

As of some one gently rapping, rapping at my chamber door.

“’Tis some visitor,” I muttered, “tapping at my chamber door—

            Only this and nothing more.”

Какво ще ви бъде нужно?

В основата на гарвана седи скрап хартията – няма значение дали ще е от старо списание, амбалажна хартия, вестник, важното е да можете да я мачкате и моделирате лесно. На второ място нареждам тишу хартията – черна. Това е може би най-тънката хартия, която познавам, фина е, почти като салфетка (оттам и името й), с нея се работи много внимателно, защото се къса лесно. Ще ви бъде нужна още тел за крачетата. Най-добре да е алуминиева, така че да можете да я моделирате с голи ръце. Също е добре да е черна, но ако нямате, можете да я боядисате с акрилна боя след като завършите модела. Стигнахме до лепилата – бояджийско тиксо и декупажно лепило са нужните. Към него върви плоската четка, а за да направите дупка за крачетата, шилото ще ви улесни значително, но ако не разполагате с такова, може да използвате по-голяма губерка. Ножицата също винаги е добре да бъде наоколо. За финал са ви нужни и две топлийки, които ще използвате за очи на гарвана.

Да започваме

Може би най-трудната част от гарвана е в самото начало. Смачкайте скрап хартията на топка, за да можете да я оформите по-лесно в желаната форма. А тя е – опашка, тяло, глава и клюн. Пропорционално опашката е най-малката част от хартията, тялото е добре да бъде най-добре оформената топка, а главата и клюнът издължавайте напред. Тези три модула ограничете с по едно парче бояджийско тиксо и продължавайте да оформяте тялото, докато не постигнете резултат, който ви задоволява. После идва ред на крилата – вземете едно парче хартия, което прегънете като панделка и скъсайте по средата. Би трябвало да получите нещо като два триъгълника, които да прикрепите към тялото. Когато сте готови с формата, сложете всичко на място като облепите добре с тиксо.

Здраво стъпили на земята

За да направите краката на гарвана, усукайте телта трикратно, така че да имате три “пръста”, двата оставащи края усукайте един около друг, за да направите основната част на крачето. С шилото направете дупки в тялото, изберете добре мястото – двата крака не трябва да са нито прекалено близо, нито прекалено далече един от друг и също така трябва да носят теглото на гарвана, затова е добре да ги сложите по оста на крилата в една линия. Пръстите служат, за да можете да сложите гарвана си кацнал на трънка или стъпил върху масата. Тук се е захванал за лозинки и играе главна роля във венец, а тук е стъпил върху твърда повърхност. Този гарван е един от първите, които съм правила, затова и има проблем с равновесието.  Не успях да преценя добре позицията на краката, така че понякога просто се килва напред или назад, трудно стои здраво стъпил на земята.

Оперяване

Стигнахме до финалната фаза, която е сравнително лесна, но все пак има някои специфики. Като начало накъсайте тишуто на ленти с приблизителна ширина около 5-6 сантиметра.

След това започнете да покривате гарвана с малки парченца тишу и декупажно лепило. Внимайте с количеството на последното. Ако прекалите, хартията ви не само няма да се залепи за тялото, но и ще се къса. Парченце по парченце покрийте цялото тяло. Това е най-мръсната част от работата. Обикновено черното тишу пуска адски много мастило, когато го навлажните. Затова и ръцете ми са такива, но вие ако искате и можете, използвайте ръкавици, за да си спестите мацаницата. Не забравяйте и работния плот. Докато облепвате тялото, ще ви се налага да го подпирате някъде. Можете да завиете плота в най-обикновено домакинско фолио, за да си спестите търкането в последствие.

Изчакайте няколко минути да дръпне лепилото преди да продължите напред. Започнете от опашката да лепите по ръба парче до парче. После на втори, на трети ред и т.н. Поставяйте лепило само в основата на перото и слагайте всеки следващ ред по-напред. Когато стигнете тялото, спрете и се прехвърлете на едното крило, после на другото, използвайки същата технология. След като съберете трите точки в едно, сте готови.

На финала поставете карфиците-очи и воаля. Гарванът е готов да почука на нечий прозорец.

Вечно ваша,

Save

Save

Save

Save

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *