Капсула есен-зима 2018

Време е! За ново разчистване. От предходния сезон есен-зима, неусетно влязох в пролет-лято (не успях да отразя тук този процес, защото бях заета да планирам пътувания и да живея живота си). Лятото приключи и сега отново са на дневен ред по-топлите дрехи. Това, което осъзнах за изминалите няколко месеца, е:

  1. Макар по най-добрите правила на науката капсулен гардероб дрехите да се подбират за 3 месеца, след което се преминава в следващата капусала, за нашите географски ширини и моята готовност да се занимавам с това, две капсули изглеждат напълно достатъчни. Така че и аз като големите модни брандове реших да формирам две колекции: есен-зима и пролет-лято.
  2. Времето, в което си купувах дрехи, само защото имах пари в джоба или желание да експериментирам със стила си, приключи.
  3. Новият ми уклон към качествени материи и кройки доведе до нови непремислени покупки, на което все още не съм убедена, че знам как да противостоя, но по-надолу ще споделя някои лични наблюдения по темата.
  4. Открих по-удобното секънд хенд пазаруване и нови методи за освобождаване от ненужното.

И така. Откъде да започнете? Извадете карантиите на гардероба си, разбира се. Свалям всичко от закачалки, изваждам всичко от скрина, разстилам на земята и нека планирането да започне сега. Както съм казвала и преди, не се ръководя от бройките, макар по правилата на играта да не трябва да надвишавам 33. Ако за лятната капсула това число е приемливо, през зимата се налага да обличаме повече слоеве, така че е нормално числото да е по-голямо. За мен лично най-важното е да се придържам към основната цел – практичен гардероб, който ме кара да се чувствам добре – когато го погледна, когато трябва да изпера, когато трябва да простра или да се облека.

В края на летния сезон, макар гардеробът ми да беше претърпял сериозна чистка и да се бях заклела, че няма да купувам нищо ново, отново се озовах с пръскащи по шевовете се мебели. Мебели е силно казано, така или иначе, защото се освободихме от традиционния си четириклирен гардероб и успяхме да направим walk-in closet (в нашия случай наистина килер), повече за този процес скоро. Усвоих и осинових доста от съветите на Мари Кондо за това как да съхранявам дрехите си. Установих, че съм запазила прекалено много дрехи, които така и не облякох в последните 8 месеца, така че на този тур ги разделям на купчини и владея ситуацията. Или поне така си мисля. Да видим.

Износени

С удоволствие трупам на тази купчина – особено ако дрехата, попаднала там, е носена по-дълго. Това означава, че си е струвала парите. Разбира се, тук се озовават и дрехи, които съм носила не повече от два сезона, но поради ниското си качество, попадат в тази категория. Вземам си бележка и се връщам редове по-нагоре – оттук насетне само качествени материи, а именно – памук, коприна, кашмир, вълна, кожа (естествена). Разбира се това са скъпи материи, а аз все още не се чувствам комфортно да харча прекалено много за дрехи. Копринената риза обикновено изисква капиталовложение от 120+ лева. Няма да поставям горна граница, тъй като тя зависи от бранда. За щастие, на мое разположение са онлайн магазините за секънд хенд дрехи, например Remix. Пазарувах два пъти от там, доволна съм, защото така мога да си позволя J. Crew на цената на H&M. Разбирам основното притеснение при онлайн пазаруването – дали ще ми стане, дали ще ми стои добре, дали ще се почувствам добре. Спокойно, винаги можете да върнете всичко, което сте осъзнали, че не е за вас. Да, ще платите разхода по пътуването му наобратно, но все още си мисля, че това е по-добрият вариант, отколкото да похарчите два пъти повече за подобна дреха във физически магазин и да прекарате три часа в мола, опитвайки се да откриете идеалните топли ботуши. Освен ако обикалянето не ви доставя удоволствие. Аз лично предпочитам да отделям по 15 минути на ден за преглед на асортимента в няколко магазина, които наблюдавам, докато си пия кафето сутрин.

Виновните дрехи

Сещате ли се за онази доста скъпа рокля, която купихте в момент на умопомрачение, я тя вече втора година стои необлечена? Човешко е да се греши. Не се тревожете. Ако това е наистина качествена дреха, нищо не е загубено, все още можете да спечелите пари от нея, които да вложите в нещо по-смислено. Нуждаете се от средства, с които да финансирате проекти различни от гардероба ви – посетете тази фейсбук група или продайте в Shedd. Нуждаете се от средства, които да вложите в гардероба си – поръчайте Remix Bag. Стойността на продуктите, които сте опаковали е нея, ще бъде преведена във виртуалния ви портфейл, с който можете да добавите нужното за новия сезон, а всичко неодобрено Remix ще се погрижат да рециклират вместо вас.

Дарения

Всеки има дрехи, които не харесва, запазени са, но и няма как да продаде или не му се занимава. Боклукът на едни е съкровището на други – дарете. Аз дарявам тук.

Всичко, което заслужава да остане в гардероба

Наистина не е много. Защото е само онова, в което се чувствате добре. И изглежда добре. И аз имам много стари тениски, които обичам. Това не е достатъчно. Ако два сезона са стояли сгънати в шкафа, пренасочете ги към горните категории според състоянието и външния им вид.

На финала

Обичам списъци. Защото помагат. В случая с гардероба ви, ще е много по-лесно, ако опишете всичко по категории и опитате да свържете отделните звена. Така лесно ще си дадете сметка от каква точно жилетка се нуждаете, за да носите лятната си рокля през зимата. Разбира се, всесезонните дрехи са ми най-любими. Те ме освобождават от ангажимента да се чудя къде да ги прибера за следващите шест месеца.

Предстои сезонът на разпродажбите. Това може да бъде възможност да се сдобиете на по-ниска цена с това, от което се нуждаете, или да влезете в излишни разходи. Аз предпочитам онлайн магазините, защото там съм поне частично защитена от импулсивни покупки в деня на заплатата или лошото ми настроение. Преглеждам съдържанието, сверявам със списъка си, отбелязвам в любими и изчаквам момента, в който не е нужно да изсипя една кофа с пари за новия си кашмирен пуловер. Междувременно разполагам с време да премисля дали това е наистина моят артикул. Ако го изпуснете – не се тревожете, гарантирам ви, че след известно време ще се запознаете с неговия заместител или поне доста добра алтернатива.

Процесът на пренареждане роди и някои идеи за ансамбли в предстоящия сезон, скоро ще покажа снимков материал по темата.

 

Вечно ваша,

 

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *