Коледен календар

Коледата иде. Дядо Коледа също. За тези, които вярват в него. Аз разбрах, че дядо Коледа е всъщност баща ми едва на 9, когато го видях да прибира писмата ни в джоба си, вместо да ги пуска в пощенската кутия. Още помня разочарованието и изненадата. Вероятно точно тези чувства ме накараха 25 години по-късно да заявя от самото начало на детето си, че това е нереален образ, чрез който големи компании изпразват джобовете на платежоспособното население в една определена част на годината, използвайки за тази цел най-милото им – собствените им деца.

Тази година преосмислих позицията си, защото осъзнах, че белобрадият старец може да бъде използван и от мен, не само срещу мен. Как? Посредством коледния календар, известен още като адвент календар или отброяване на дните от последния месец в годината до Коледа. Мисля, че синът ни така или иначе вече знае, че собствените му дядовци са отговорни за подаръците, които получава на въпросния ден, но въпреки това посланията, уж оставени от добрия старец в малки кутийки, които ежедневно отваряме, все пак имат положителен ефект. Опитвам се да поощря детето да поема отговорност за определени задачи – например самостоятелно обличане, хранене, миене на зъби, заспиване.

Вие можете да включите и други дейности според възрастта на обекта (т.е. детето/децата). Много е важно обаче заръките на дядо Коледа (т.е. вашите заръки) да бъдат конкретно формулирани. Не е достатъчно да напишете, че трябва да ви слушат. За най-добри резултати посочете, че дядо Коледа (т.е. вие) ще е много щастлив да остави своя подарък под елхата, когато детето измие зъбите си само, когато помогне за подреждането на масата, когато си легне само, когато напише името си само и т.н. Списъкът е наистина безкраен. Просто трябва да изберете 24 задачи от него. Ако имате конкретна цел, не я комуникирайте ежедневно, разнообразявайте с нещо приятно – например домашно кино, куклен театър, пързалка или друго семейно забавление по собствен вкус. Формулирайте личните си цели, изчистете посланията към детето/децата, напишете, разпечатайте, опаковайте като подарък (кой не обича да отваря изненади?) и тествайте.

Нашият календар беше изработен с кутии от крафт картон, елхички, залепени със силикон на капака им, панделки, на които отбелязах датите, изкуствен сняг и писъмца, навити на руло. И сега остава само да проследя резултата от експеримента.

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *