Как да подаряваме пари със стил

Това е майка ми. Tака са се подарявали пари в миналия век. Вероятно нанизът с лика на Георги Димитров е бил модернизирана версия на окичването с пендари на сватбените носии от по-миналия век. В наши дни подобно герданче би било проява на лош вкус сред по-голямата част от хората. През 82-ра майка ми също не е искала да го носи, но и не е искала да обиди колегите на баща ми, които са я закичили с него. Така че ще, не ще – носила го е поне за няколко снимки. 30+ години по-късно е прието за специални поводи като сватба, например, да избягвате родопските одеала, сервиза от костен порцелан за кафе или пък комплект прибори от 30 части. Освен ако не са сребърни, най-вероятно младото семейство вече разполага с тях, както и с всичко друго от първа необходимост за бита. Ето защо често решаваме да подарим пари в плик. За сватба, дипломиране, кръщене. Предимно поводи, които смятаме, че са “веднъж в живота”. Въпреки че напоследък парите или тяхната по-умерена форма гифт картата, са често срещан подарък дори за обикновен рожден ден. Money is king. Това е. Може да ви си струват тривиален подарък, но всъщност изобщо не е нужно да ги поднасяте по скучен начин.

Класика в жанра – сложете парите в плик

В поканата за нашата сватба беше изрично упоменато, че предпочитаме подаръците да са в плик. Всъщност, съобщението беше императивно, но да не навлизаме в подробности 🙂 Кой не харесва плоските опаковки? Получихме доста оригинално опаковано “сухо”, включително такова в плик, направен от упътване на Икеа – емблемата на плоските опаковки, но все пак най-оригиналният плик си остава този, който съдържаше всички налични хартиени номинали, подредени като дъга и придружени от посланието Colour your life. Тъй като сборът им формира сериозна сума, намирам тази идея удачна преди всичко за сериозни поводи като сватба на много близки хора. Ако искате да бъдете максимално изчерпателни, но не разполагате с банкнота с лика на Иван Рилски и наскоро излязлата от употреба с Пайсий Хилендарски, не се тревожете, ebay has your back.

Сладко изкушение – пари в кутия от бонбони

Това, което ми харесва най-много в тази идея, е възможността да унищожа една кутия бонбони наведнъж без нито капка вина. Опаковайте кутията в хартия с панделка, което допълнително ще засили съспенса, тъй като получателят й няма да е наясно, че получава бонбони, а пък парите ще са последното, което очаква да извади от кутия с бонбони, след като разкъса опаковката. Според мен тази дегизировка е подходяща преди всичко за страстни любители на шоколада. Ако все пак я изберете за друг, не пропускайте да включите и някаква подсказка, така че  да си осигурите отваряне на кутията преди да полети към кофата. Говоря ви от личен опит.

За летящ старт напълнете балони с пари и конфети

Кой не обича конфети? Няма нищо по-празнично от конфети. Елементът на изненадата ще бъде пълен, когато получателят спука балона и сред заливащите го конфети открие и малко (или повече) кеш. Натъпчете балона с избраното съдържание и после се обърнете към някой парти магазин, за да ви го напълнят с хелий за още по-забавен летящ старт. Внимавайте, хелият е по-лек от кислорода, така че дръжте здраво, за да не отидат парите ви на вятъра. От друга страна, добре е конфетите ви да са много леки, тъй като съдържанието на балона оказва пряко влияние върху неговия полет. Аз използвах картон и единият от балоните ми не полетя. Тишуто е най-леката възможна хартия, за която се сещам, предлагам да използвате такава, особено ако балоните ви са с по-малък обем.

снимки/локация

Рециклирайте крушка и я напълнете с пари

Намирам тази идея най-подходяща за абитуриент, особено придружена с картичка “За твоето светло бъдеще”. Отварянето и изкормването на крушката може да се окаже голямо предизвикателство (носете ръкавици, няма да съжалявате), затова преди да започнете, препоръчвам да изгледате някое-друго видео по темата. В Youtube е пълно с такива. Аз използвах това.

Направете свещички от пари

Какво да подарите на онзи ваш приятел, който има всичко? Доста затормозяваща тема за размисъл, да. Навийте няколко банкноти на руло с номинал по ваш избор и направете картичка с тях. За да останат хартийките използваеми все пак и лесни за демонтиране, за прикрепяне към картичката използвах лепилна гума и хартиено тиксо.

От обикновена рамка за снимки в касичка

За тази идея ви трябва само рамка с дълбочина (аз използвах тази), илюстрация (моята е на тази художничка) и лаков маркер, за да не се изтрива надписът от стъклото. Започнете с разглобяване на рамката на съставните й части, извадете стъклото, подложете лист хартия с разпечатания си текст под него и пишете. Докато го правех, се сетих как като дете копирах илюстрациите от любимите си книги на прозореца. Принципът е същия, но сега беше по-лесно, защото работих хоризонтално.  Ако се чувствате достатъчно уверени, пишете със свободна ръка – ваш избор. След като сте готови с надписа на стъклото, поставете първо него, после сложете вътре парите, в дълбочината сложете илюстрацията, затворете и при желание добавете малко чукче, с което получателят да разбие стъклото в случай на нужда. Допълнителен бонус – и чукът, и рамката вероятно ще влязат в употреба на новия си притежател, стига да не влизат в съпротивление. А ние знаем, че не е нужно, нали? Почти всичко в живота може да излезе по начина, по който е влязло. Ако искате рамката ви да е като истинска касичка, в която получателят да може да добавя и от себе си, изрежете отвор със зеге в горната част. Можете да минете и без тази стъпка, разбира се, но пък ефектът от нея е супер!

Сложете посланието си в бутилка

Изключително подходящо за много актуалните напоследък морски сватби. Необходими са ви морски пясък, бутилка, канап, коркова тапа, силиконов пистолет и желаната банкнота. Първо налейте пясъка в бутилката (аз използвах фуния), после навийте на руло банкнотата (банкнотите) и я/ги вържете с канапа. Другия край на канапа вържете за корковата тапа, така че да не се налага младоженците ви да чупят бутилката, а просто да могат да изтеглят посланието още с отпушването на бутилката. И да, най-готиното е, че можете да придружите банкнотата с истинско послание. Вместо картичка.

Това са цели седем все още оригинални начина да поднесете скучен подарък. Създаването на този пост ми отне поне 4-5 месеца като през това време опаковах и подаръци, които не съм поднасяла аз, така че смятам, че на вас ще ви стигнат поне за половин година.

Вечно Ваша,

 

Save

Save

Save

Save

Save

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *