Мързеливи рецепти: салата от червено зеле и киноа

Преди време обещах на моята приятелка Яна да започна рубрика с бързи рецепти за мързеливи работохолици. Това ми се стори много добра идея, защото аз самата често се питам какво да сготвя набързо, така че да нахраня тялото си с добра храна, без да загубя половин ден в подготовка. Обикновено ми отнема приблизително 18 месеца да осъществя някоя нова рубрика, но този път се случи доста по-бързо. Представям на вашето внимание първата рецепта от серията: студена салата с мариновано червено зеле и киноа.

Голям фен съм на ферментиралите зеленчуци. Обожавам всякакви туршии и те присъстват в менюто ми целогодишно. Най-любим ми е зеленият домат, чийто суперкисел вкус ме кара да присвивам очи от кеф. Уважавам и киселото зеле, и киселите краставички, традиционни за местната кухня, но понякога избухвам и с вносни мариновани аспержи в класическата картофена салата, да речем. Затова когато открих това консервирано червено зеле в Лидл, бях на седмото небе. Вкусът му е интензивен и провокира не само рецепторите ми за кисело (които изглежда просто нямат насищане), но и тези за сладко. Вероятно поради съдържанието на захар, която е описана на етикета, макар че доколкото зная, в родните традиционни рецепти захарта също е част от съставките на всяка себеуважаваща се туршия. Червеното зеле обикновено присъства и в нашите каци с кисело зеле, но само колкото да придаде характерния розов цвят на зелевия сок. Ако предпочитате сами да си ферментирате зелето и да избегнете съдържанието на захар, прочетете този подробен материал по темата от Михаела в Good Natured Food.  И аз ще се пробвам някой ден, но засега предпочитам купешкия вариант като по-мързелив и лесен.

По принцип не ме бива особено със салатите, така че когато импровизирам, често съчетавам съставките само по цвят. Такъв беше случаят и с тази салата. Консервата стоеше доста време в килера, поради липса на конкретни идеи с какво да я комбинирам. Докато един ден не забелязах колко добре контрастира със зелената краставица. Реших да допълня с неутралния цвят на някакво вариво и още от първия опит салатата беше одобрена като част от обичайното семейно меню. Вече втора година присъства на масата ни редовно. Поднесохме я на миналогодишното ни Коледно парти, където обра овациите и всеки питаше за рецептата. А тя е наистина много лесна.

Необходими продукти:

  • ферментирало червено зеле – буркан от 700 гр
  • свежа краставица – 2 бр
  • киноа – около 200 гр
  • зехтин
  • сол

*Това ще стигне за четирима.

Начин на приготвяне:

В общи линии нищо особено. Сварете киноата – чаша киноа, две вода. Варете на силен огън докато водата кипне, след което намалете котлона на тих огън. Когато водата изври и зрънцата се разпукнат, считайте работата за опечена, пардон сварена. Обикновено отнема около 10-15 минути. Желателно е да изчакате да изстине преди да смесвате със зелето, тъй като то е активен оцветител и често бива използвано за багрене на Великденски яйца, а понякога и за текстил. Ако го смесите с топлата киноа, вероятно ще загубите разнообразните цветове на продуктите, което е всъщност причината за съществуването на тази рецепта. Сега вече може би нещата не звучат толкова бързи, но всъщност ако сварите киноата от сутринта, за вечеря ще са ви нужни не повече от 10 минути, за да обелите краставиците и да наредите съставките една върху друга. Сервирайте на пластове без да разбърквате, за да дадете малко радост за очите и на сътрапезниците си. Първо сложете зелето и оформете кладенче, където ще “излеете” киноата, добавете нарязаната краставица, посолете и полейте със зехтин. Може да добавите и малко прясно нарязан магданоз за аромат на финала. Това е!

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *