Как да създадем мечтаната спалня?

Сънят е най-важната част от деня, нали така? Сънят се случва обикновено в спалнята ни, където се случват и други неща, но в по-голямата част от времето, това е стаята, в която зареждаме батериите за следващия ден. Напоследък често попадам на най-различни притеснителни изследвания, които алармират, че масово не спим добре. Според мен интериорният дизайн има пряко отношение към качеството на съня. Като създадем мечтаната спалня, ще можем да се насладим на здрав и регенериращ сън.

За моя радост аз съм от тези щастливци, които заспиват в мига, в който помиришат възглавницата. Но истината е, че след като станах родител, макар това да не се промени, сънят ми стана по-неспокоен, а нивата на базисната ми тревожност се повишиха. Подозирам, че много от вас се сблъсват с подобен проблем, затова ще споделя своите седем основни принципа, които спазвам в спалнята. Не само в личната си спалня, а и в тези, които проектирам за клиенти.

1. Стая само за сън

Първото и основно правило е така да организирате стаята, че да я използвате единствено за сън. Знам, че повечето от нас не живеем в триетажни къщи или апартаменти с площ над 100 квадрата и е наистина трудна задача да държим работното си място извън спалнята. Или пък гардероба. Или прахосмукачката. Ако наистина няма никакъв друг начин да изнесете всичко това другаде, поне се постарайте да остане зад гърба ви или скрито зад врати/завеси/щори. В предишната ни спалня бяхме разположили триметрова библиотека от пода до тавана и всеки път, когато полагах глава върху възглавницата, виждах стотици заглавия с корици в разнообразни цветове. Макар да продължавах да заспивам бързо, се будех по няколко пъти на нощ, вероятно разтревожена от визуалния шум, който библиотеката създаваше. Сега леглото ни гледа към градината и се чувствам далеч по-спокойна.

2. Без огледала

На първо четене това звучи невъзможно, защото обикновено в спалнята съхраняваме дрехите си. Именно там се обличаме и приготвяме за предстоящия ден. А в такива моменти се нуждаем от огледало. Може да ви звучи много секси да облицовате гардероба с огледални врати, за да наблюдавате любовната игра, но заспите ли, нищо не бива да отразява съня ви. Това е и един от основните принципи във фън шуй – огледалото никога не бива да отразява прозореца или вас самите. Най-добре е изобщо да нямате такова*, но ако не можете да се лишите от него, поставете го от вътрешната страна на вратата на гардероба или просто го покривайте с нещо преди да си легнете.

В нашата спалня, огледалото се намира в гардеробното помещение, което е изградено от модулна система на Икеа и шперплатови плоскости и оформя нещо като walk-in-closet в самата стая. Този подход ни помогна да приберем всички вещи и дрехи, които обичайно не намират място в друга стая, зад гърба си.

*Изключения

Отскоро в единия ъгъл имаме и второ огледало, което използвам за сутрешния си ритуал. Опитвам се да заменя кафето и цигарата за нещо по-смислено, като например няколко минути (или половин час) на ден в приятна обстановка и компания – себе си. Време, което да отделя за благодарност и свързване с най-пренебрегвания от мен човек – самата аз. Все още не съм сигурна, че това е най-доброто място за въпросното кътче. В момента експериментирам, вдъхновена от Анита Класанова, но ще споделя дали ми се е получило и как съм се чувствала по-нататък.

3. Тъмни и дълбоки цветове

Много специалисти препоръчват в спалнята да се използват меки и неутрални тонове. Това, разбира се звучи логично и аз самата също съм спазвала този принцип години наред. Докато не открих какво правят тъмните тонове със съня ми. При последния ремонт имахме смелостта да боядисаме една стена в тъмно зелен цвят, който се съчетава идеално с шперплатовия гръб на гардеробното помещение, но в допълнение дълбочината на този тон ни даде изключително спокойствие на ума. Ако сте още по-смели да боядисате цялата стая в тъмно синьо и да съчетаете мебелите и спалното си бельо в същия цвят, съм сигурна, че ще се чувствате все едно спите в дълбините на океана.

По отношение на светлината

Разбирам, че много хора се притесняват от тъмните нюанси, тъй като те имат свойството да поглъщат светлината. Ето защо са особено подходящи за точно това помещение, където осветлението трябва да бъде приглушено и балансирано, за да си осигурим мечтаното спокойствие. Добър подход е да помислите за повече източници на светлина – нощни лампи, които да можете да носочите към книгата си или лампион с мека светлина, който да можете да включите в някой ъгъл, докато си почивате в зимните неделни следобеди. Разбира се, рядко ще имате необходимост да използвате всички наведнъж, но моето виждане за осветлението в дома се доближава до това на Мечо Пух за меда – колкото повече, толкова повече.

4. Хубаво спално бельо

Освен цветовете, материите също имат пряко отношение към нашата психика. Тактилните усещания са едно от сетивата, които често пренебрегваме. Както винаги препоръката ми е да се придържате към естествени материи – памук и лен. Ленът е много гладък, трудно се замърсява, не става на мъхести топчета, попива влагата и изсъхва бързо. Освен това контролира най-добре естествената температурата на тялото (особено през лятото), но чаршафите от лен често струват цяло състояние. Що се отнася до памука – има много различни техники за сплитането му, които оказват влияние върху качеството на текстила –  обикновено с различни наименования спрямо използваната техника. Дори на опаковата да пише 100% памук, е важно да проверите каква е гъстотата на нишките на кв. см.

Сатенът може да ви звучи като много добра идея за спалня бельо. Донякъде това схващане е подкрепено от тази стара класика. В действителност той е много гладък и приятен на допир, но тъй като в неговия състав често има изкуствени примеси (освен ако не е копринен или памучен), е много вероятно да започнете да се потите активно през нощта. А това не е приятно. Затова когато избирате чаршафи, обръщайте внимание дали става дума за памучен сатен или сатениран памук. Второто е търговско наимение на тъкън, която може да съдържа памук, но не само. Гъстотата на нишките при памучния сатен е приблизително 83 на кв. см и с всяко следващо пране той става по-мек и гладък. Друга материя, при която съотношението цена-качество е сравнително добро, е ранфорсът, където обичайно нишките са между 57 и 63 на кв. см в зависимост от класа.

5. По-малко декорация

Често в стремежа си да постигнем уют, затрупваме домовете си с вещи. Това важи за всяка стая, но с особена сила за спалнята. Изберете малко на брой аксесоари и то все такива, които ви изпълват с радост, както би казала Мари Кондо. Една голяма картина е напълно достатъчна, не е необходимо да правите gallery wall точно в спалнята си. Нито пък е нужно, още по-малко здравословно, да я превръщате в оранжерия. Наличието на природа в стаята, ще внесе уют и спокойствие несъмнено, но наличието на прекалено много цветя е възможно да създава излишни аромати. Аз самата обичам цветята и почти винаги имам такива на нощното си шкафче, но не бих сложила лилиум там, по-скоро евкалипт, сухи цветя или сукулент.

Нощното шкафче

Като стана дума, дръжте възможно най-малко на брой вещи върху нощното си шкафче, тоалетката и изобщи всички плотове в спалнята. Не създавайте излишен шум с всичките си парфюми или гримове, приберете ги в шкаф, така че да не ги виждате, когато си лягате. Освен че ще чистите много по-малко прах, ще спите по-дълбоко и спокойно.

Текстилът

Понеже текстилът също се съотнася към тази категория, ще кажа само две неща за килимите, пердетата и чаршафите – по-малко графични мотиви, по-малко цветове. Палитрата ви не бива да съдържа повече от три цвята и един десен. Преди години си падах по многоцветни флорални мотиви, но откакто спим в монохромни чаршафи – бели и тъмно-сини, се чувствам много по-добре.

6. Без електронни устройства

Знам, че е много приятно да се приспиваш с филм или докато скролираш фийда си в предпочитаната социалка, но подобни навици доказано увеличават стреса и безпокойството. Затова оставете телефона, компютъра и телевизора във всекидневната, а в спалнята добавете един обикновен будилник, свещи и качествени етерични масла. Уверявам ви, че скоро след като си наложите това правило, ще можете да се освободите и от будилника. Ще започнете да се будите отпочинали и свежи, разчитайки единствено на биологичния си часовник. Стига разбира се да предвиждате достатъчно часове за сън.

7. Удобно легло и качествен матрак

На финала ще завърша с най-ключовата част в дизайна на спалнята – повърхността, върху която полагаме морното си тяло. Макар в началото да казах, че тази стая трябва да е само за спане, не се изкушавайте да натикате king sized bed в 12-квадратни метра.

Точният размер

Съобразете добре отстоянието на леглото от стени, прозорци и други мебели. Оставете минимум 80 см за ходовата линия от поне две от страните му, а в по-добрия случай – три. Обикновено ширина на леглото от 140 сантиметра е напълно достатъчна за двама души. Е, ако имате малки деца, вероятно ще се чувствате по-комфортно на 160 или 180 сантиметра в зависимост от броя на децата, но все пак не си представяйте, че четиричленното ви семейство ще се гмурка върху леглото от вратата на стаята, всеки по реда си. Оставете достатъчно пространство за преминаване, широко отваряне на прозорци, врати на шкафове, гардероби и чекмеджета, почистване с прахосмукачка и т.н., за да си осигурите максимален комфорт.

Матракът

И като стана дума за комфорт, едно от най-добрите неща, които можете да направите за себе си, е да инвестирате в качествен матрак. Казвам “да инвестирате”, защото това е голям разход, който обаче ви се отплаща във времето. В последните 10 години съм спала на 5 различни матрака, 3 от тях съвместно избрани със съпруга ми, всеки следващ по-висок клас от предишния. И ви гарантирам, че не е възможно да намерите качествен матрак на цена под 1000 лева. Текущият ни матрак е със система от индивидуално опаковани пружини, мемори пяна с висока плътност, седем зони на комфорт и кехлибар. Последното звучи като някаква хипстърска изгъзица, но истината е, че това е единственият бранд на пазара, който предлага 100 пробни нощи. Като във всеки един ден от тестовия период е готов да си прибере матрака и да ви върне парите, в случай, че не сте доволни. Нещо, което установихме с предишния си матрак на първия месец, но вече нямаше какво да направим. Този е с нас от около година и мисля, че най-накрая открихме желания баланс между твърдост, удобство и височина.

Това са моите прости правила, надявам се да ви помогнат по пътя към мечтаната спалня. Пожелавам ви сладки сънища!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *