Как да построим бюфет

В разгара на коледно-новогодишните събирания с близки, приятели и роднини, често се сблъсквам с един проблем. Трапезарната ни маса е за четирима, максимум шест души, а аз искам да поканя десетима. Как да стане това? Отговорът е прост – бюфет. Не, не става дума за шкафа, в който баба ви си държи чиниите. Нито става дума за училищната лавка.

Става дума за маса или в моя случай работния ни кът, който беше трансформиран в smorgasboard (или шведска маса). Произходът на думата “бюфет” е френски, но вероятно в нашия език е навлязал през руския. Интересно е, че в своя зародиш във френския думата е била използвана за малко столче или табуретка. В англоезичния свят думата се използва за хранене, при което гостите си сервират сами храна, аранжирана на маса, тъй като шкафът, в който си държат чиниите, се нарича sideboard. Целта на този текст не е да изследваме етимологията на бюфета (все пак не съм специалист), а да ви дам няколко идеи как да го направите максимално функционален и естетически издържан като същевременно осигурите приятно прекарване за себе си и своите гости.

На първо четене звучи много просто. Въпреки това, ако не се съобразите с някои правила, е много вероятно на финала бюфетът ви да изглежда хаотичен, вместо практичен. Както се е случвало многократно с мен. Сещам се как в десетилетието между 20-тата и 30-тата си годишнина посещавах доста коктейли, партита и кротки домашни запои, в които поради липса на пространство или заради естеството на събирането, храната и напитките са били разположени именно по този начин. Сещам се и за първия въпрос, който си задавах, когато попадна на такова място: “Къде е барът?”. В този смисъл е желателно да избягваме объркването или задръстванията по линията на бюфета като предварително планираме разположението и съдържанието му.

ФУНКЦИЯ

Ако сте посещавали социалистическа столова (или ресторанта на Икеа), няма начин да не сте забелязали логиката на организацията й. Линията на всеки себеуважаващ се бюфет обикновено има следната последователност:

1. Чинии

Преди да започнат да ви облекчават като зареждат чиниите си сами, гостите ви ще имат нужда от чинии. Разположете ги в началото на масата или в този й край, който се намира най-близо до входа на салона. Изберете ги внимателно. Ако очаквате много гости и не разполагате с достатъчно чинии, не се притеснявайте да използвате еднократни, просто изберете такива, върху които храната все пак ще се задържи. Ако планирате места за сядане, можете да заложите на големи чинии, но ако храната ще бъде по-скоро допълнение към приятните разговори на крак, търсете по-малки чинии, с които ще осигурите удобството на гостите си.

2. Храна и прибори

След чиниите, подредете храните в следната последователност – салати, основни, десерти. На финала приборите и салфетките. Не е необходимо да осигурите всички познати на човечеството прибори, съобразете ги с храните, които ще сервирате. Може изобщо да не се нуждаете от прибори за хранене или да се нуждаете само от вилица. За още по-голямо улеснение, комплектовайте необходимите прибори със салфетка. Grab&Go.

3. Напитки

В самия край на масата, в най-добрия случай на отделна маса, сервирайте напитките. Ако планирате само една напитка (например пунш или сангрия), можете да я налеете предварително в чашите, така че накрая всеки да вземе своята и да се отправи към мястото си. В случай, че планирате по-голям асортимент от напитки, осигурете място, на което всеки да може да остави пълната си чиния и да пристъпи към избор и наливане на своето питие. Накрая, не забравяйте да обособите пространство, където всеки да може да остави приборите и чашите, с които е приключил. За предпочитане в близост до сядането, ако сте предвидили такова. В противен случай, най-вероятно те ще се озоват на блок масата ви, а боклукът не изглежда особено приятно за закъсняващите гости. Такива винаги има.

МЕНЮ

Сервирайте ястия, които са познати за гостите ви. Ако искате да ги изненадате, не забравяйте да поставите картички с надпис, така че да ги ориентирате по-лесно в съдържанието на съдовете. Погрижете се всяко блюдо да разполага с прибор, с който да се сервира лесно, така че гостите да зареждат бързо чиниите си и да не предизвиквате стълпотворение. Менюто определено е най-голямото ми затруднение, когато посрещам гости, тъй като със сигурност не съм кулинарен майстор и не обичам да се въртя в кухнята. Предпочитам да аранжирам масата. Необходимостта да съставя тристепенно меню ме напряга. От друга страна съм чревоугодник и държа на разнообразието от вкусове, затова често прибягвам до дъски с нарязани сирена и дипове. В случая с бюфета обаче дъската не е удачен вариант, тъй като може да предизвика по-дълъг престой пред него.

Отснетата тук маса беше предвидена за следколеден брънч за най-близките ни семейни приятели (кумове, кумци, кръстници). В духа на споделеност и съпричастност в коледния сезон всички заявиха желание да допринесат с нещо за нея, така че просто попитах всеки какво би могъл да донесе без да се затруднява особено, след което съставих менюто. Ask and it shall be given! Един запази позицията със сладкишите, друг приготви традиционната за сезона баница, трети салата, втора… Накрая за мен остана да направя една-единственa салата. Спрях се на тази. За месоядните приготвих пакет с икейски кюфтенца, нарязахме хляб, добавихме ядки, плодове, няколко дипа, зеленчуков чипс и воала – разнообразие. При такова изобилие от храна, макар работният ни плот да е със сравнително голяма дължина (2 метра), се наложи да разположа ястията на различни нива. Освен че пести място, така гостите могат да видят всичко още от вратата и да изберат дори преди да стигнат до бюфета. Както стана дума – целта е да прекарат възможно най-малко време пред него.

ДЕКОРАЦИЯ

Това, което отличава красивият бюфет от обикновен социалистически стол, е декорацията. Аз лично държа особено много на тази част от планирането на всяко парти, което организирам. Именно тази подробност придава празничност на събирането и осигурява храна за душата, освен за стомаха. В случая голяма част от декорацията ми беше функционално обоснована. Но все пак не исках да лишавам никого от традиционния сезонен дзън, така че заложих на тишлайфер с пайети, много светлинки и естествена зеленина. И разбира се, свещи. Мисля, че у нас годишно се изгаря такова количество восък, че можем да се мерим спокойно със средностатистическо датско семейство.

ТРИКОВЕ

1. Планиране

Кумската ни вечеря е традиция, която стриктно спазваме от 2012-а – годината, в която сключихме брак. Когато миналата година се роди идеята да поканим и семействата, на които ние сме кумове, веднага бях предупредена, че най-вероятно ще се престарая и накрая ще съм уморена. Поради тази причина, поканих гостите на брънч, на който всеки бе приветстван да донесе по нещо и подредих масата и декорацията от предишния ден. След като всяко ястие има определена позиция на бюфета, всъщност е много лесно в деня на събирането просто да поставите всичко на мястото му. Ако разполагах с по-голяма кухня или поне такава, която е част от дневната зона на апартамента, със сигурност щях да предложа на гостите да се включат в приготовленията. Така или иначе всички искат да допринесат с нещо, а и готвенето е страхотен начин за социализиране. Моята кухня обаче е едва 7 квадрата и я делят цели две врати от хола ни, затова приготвих всичко предварително, тъй като в нея трудно се събират двама души, какво остава за десет.

2. Подготовка

Друг начин да се улесните е да приготвите част от менюто от предишната вечер. Обикновено рязането отнема най-много време, затова ние нарязахме хляба и да го сложихме в хартиен плик до следващия ден. Същото се отнася и за по-твърдите сирена и месните мезета. Така разполагах с достатъчно време на сутринта, освен да приготвя топлите блюда, да се изкъпя, гримирам и да посрещна гостите ни в прекрасно настроение.

Звучи наистина ужасяващо да посрещнете на гости цели десет души, но както виждате, с добра организация и бюфет не е толкова трудно. След миналогодишния коледен брънч, който приключи по тъмно, тази година се захващам доста по-уверено с новооформилата се традиция. Коледа, Великден, Нова година или просто поредната неделя. Няма значение, важното е да празнуваме живота заедно! Наздраве!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *