Лятна рокля през зимата. Мисията е възможна!

Започвам този пост с уговорката, че не става дума за разходка до Витоша, нито за критичните зимни дни, в които столичните улици са проходими единствено със снегоходки. Става дума за по-меките зимни дни, в които термометърът се движи около нулата. Става дума за летните ви рокли, които все пак принадлежат на лятото, но има и зимни дни, в които могат да излизат от вкъщи. И така – как да носим лятна рокля през зимата?

Аз съм царица в тази дисциплина. Мога да нося летните си дрехи през всички сезони, поради което не ги прибирам в края на лятото и съответно не изпадам в онази характерна за по-хладните сезони летаргия. Но в тази игра има някои ключови пешки – боди, чорапогащник, дебели чорапи, високи кожени ботуши и топли връхни дрехи. Четете по-нататък, за да разберете как с тяхна помощ обявявам шах и мат на зимата.

Както виждате, вземам зимното слоеобразуване насериозно. Не само що се относя до дрехите, но и аксесоарите също

Лятна рокля през зимата – слоеве, слоеве и още слоеве

Добре знаем, че през зимата най-важно е наслояването на дрехите. Не че не можете да носите дебелия си пуловер само с камизолка, но ако ще носите лятната си рокля, категорично трябва да осигурите топъл слой под нея, който да защити тялото ви от пронизващия вятър. Термобельото може би звучи като необходимост само в планината. Не и ако сте решили да излезете в града с тънка рокличка. За да не изглеждате като наденичка, под нея можете да си позволите само това – тънко, но топло боди или много фин вълнен пуловер. Бонус точка, ако е поло. По този начин ще избегнете неловката ситуация на две различни биета.

Тук черният чорапогащник е напълно обоснован, тъй като ботушът е черен, както и полото под роклята. Тази основа е добра и за друга вариация – вместо високи ботуши и чорапогащник, боти с черен панталон.

Лятна рокля през зимата, но не и с голи крака

1. Чорапо-гащник

Аз съм върл противник на телесния чорапогащник (любима българска дума) и затова си позволявам да излизам по голи крака до средата на ноември. Първите месеци в годината обаче със сигурност не са удачни за такива екстремни начинания. Освен ако не сте модел в сайта на Зара. Фините испански роклички с флорални мотиви, съчетани с боти и голо бедро стоят много готино, но в реалността това е a big no-no moment. Затова съветът ми е да се сдобиете с един наистина топъл чорапогащник или ако предпочитате клин.

И като казвам наистина топъл, имам предвид такъв със съдържание на вълна около или над 50%. Приемете го като инвестиция, тъй като в тази графа цените са сочни. В по-икономичния си вариант такъв чорапогащник би бил с високо съдържание на акрил, който макар и изкуствена материя, топли страшно много. Избягвам чорапогащниците, чийто състав съдържа нещо с “поли”, тъй като лесно пускат бримки и не топлят. Освен това внимавам за тоналността му и се старая да го комбинирам с това, което ще облека под или над роклята.

В този случай се спрях на вълнен чорапогащник с неопределен цвят, който следва цветовата схема на целия ансамбъл.

2. Висок ботуш

Лятна рокля и високи кожени ботуши. A match made in heaven. Аз съм фен на миди дължините, защото покриват коляното и така под ботуша може да се случва всичко. Кеф ти клин, кеф ти дълъг топъл чорап. А и каквото и да си говорим, когато ви е студено на краката, ви е студено на цялото тяло. Колкото по-висок е ботушът, толкова по-топло ще ви бъде. Естествено! Но задължително трябва да е кожен. В противен случай, пак ще зъзнете от студ.

Тази рокля наследих от баба си. Не съм наясно с точната й възраст, но подозирам, че е по-възрастна от мен. Тъй като е наистина светла, предпочитам да я съчетая с бял чорапогащник, който стои хармонично не само с роклята, но и със светлосивия пуловер. Последният умишлено е по-къс, тъй като роклята е силно разкроена и дълъг пуловер би скрил ясно изразената ѝ талия.

3. Панталон

Не вярвам да съм ви изненадала особено. Панталонът си е панталон, но трябва да призная, че ми отне доста време да намеря правилната рокля за него. Правилната рокля в моя гардероб. Иначе смятам, че би стоял идеално с т.нар. shirt dress, защото на практика ще носите панталон с удължена риза (напомням за боди под нея). Тъй като аз не притежавам такава, се спрях на права рокля. Като тук съзирам един генерален проблем – с толкова слоеве се губи формата на тялото ви. Така че е добре да се погрижите за талията си с втален модел рокля или краката си с права рокля и скини панталон.

Ако роклята е без ръкав и се налага под нея да присъства друг слой – нека е в цвета на панталона или цвета на роклята. Избягвайте да слагате нещо върху нея, тъй като рискувате да дебалансирате пропорциите на тоалета си. Не че не съм виждала добри комбинации, които не спазват тези правила, но те са за напреднали – минимум редактор на Elle или поне обикновен инфлуенсър. В този блог обаче не говорим за мода, а за функционалност.

Лятна рокля през зимата и нещо отгоре ѝ

Казвала съм и друг път, но пак ще кажа – качественото палто е нещо, в което си заслужава да инвестирате. Смятам, че най-добрият вариант е то да покрива роклята или да е най-много педя по-късо от нея. По този начин си осигурявате хармоничен силует. Другият вариант за връхна дреха над рокля е дължината ѝ да е в областта на кръстта, но тогава гарантирано ще бъде сту-де-но. Особено ако сте прехвърлили 30-те като мен. Другата ми любима комбинация е лека лятна рокля с дебел зимен пуловер или топла жилетка. Работи безотказно, но отново трябва да съобразите дължините. Ако роклята е по-къса, нека и пуловерът е тип crop top или използвайте колан в областта на талията, за да го “подкъсите”. Когато роклята пада под коляното и е с прав силует, можете да си позволите и по-дълъг и обемен пуловер

Този тип постове ми дават възможност да развихря въображението си и да опитам по-необичайни комбинации, които да запазя в личната си фешън библиотека занапред. Правила няма, разбира се, стига да не ви пречи сгъването на безкрайната камара дрехи, просто експериментирайте.

Част от героините в този пост през лятото тук, тук и тук.

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *