7 идеи за разумни коледни подаръци

Уикенда ми се наложи да мина покрай цели три мола и това вгорчи живота ми. Видях стриктно строени шофьори и пешеходци, пъплещи като зомбита към вратите на универсалните магазини – можеш да напазаруваш хем луканка, хем луксозни подаръци, че и да кандидатсваш за кредит. Всичко това на едно място. Несъмнено фактът, че годината е към края си, е повод да приключим и със съдържанието на портфейла, защото кой знае, може и да не остане разумен живот след Нова година.

Замислих се дали е нужно всичко това. Дали не сме загубили всички смисъла на този празник. По последни данни това не е състезание на тема “кой ще купи първи най-големия брой и най-скъпи подаръци”. От друга страна, разбирам желанието на хората да дават. Защото няма по-голям подарък от това – да можеш да дадеш. Но се питам нужно ли е нещото, което ще дадем, да е непременно нещо изключително. И дали изобщо е нужно да е нещо. В коледните подаръци, аз лично имам някои правила – избягвам пазаруването в мола, в последния момент и с последните си пари. Обикновено правя списък – така мога да премисля нещата и да си спестя импулсивните покупки, които са еднаквно неприятни както за рецепиента, така и за личните ви финанси. Също така не купувам подаръци, само защото трябва. И не на последно място, невинаги избирам да купувам подаръци. Понякога ги правя с ръце, а друг път не подарявам нищо. Просто не съм сигурна, че някой би имал нужда от нещо, само за да разкъса поредната лъскава хартия. Тъй като събиранията в празничния сезон са доста, е препоръчително да се уговорите предварително с всички, с които ще празнувате, за някакъв разумен лимит, с който да се съобразявате. Така ще избегнете дискомфорта от евентуални диспропорции. Освен бюджетен лимит, може да включите и такъв, който да ограничава количеството. Например, подаръци ще има за всички от сърце или само за децата.

С тези уговорки, съм готова да ви споделя своите седем идеи за коледни подаръци. Като те отговарят на два важни критерия – не е нужно да ставате от удобния си офис стол и няма да ви струват повече от 30 лева. Добре де, не всички отговарят и на двете, но пък има за всеки по нещо. Почти като в мола.

1. Практичният подарък

За истинския майстор отвертките никога не стигат. Обаче тази отвертка на немската марка Wera е специална, защото е суперкомпактна, ергономична и всъщност е цели шест отвертки в една – права, звезда и кръстата, всяка в два различни размера. Интересното в нейния дизайн е, че дръжката е произведена на база опит – моделирана е посредством имитация на традиционното движение с отвертка, но с пластилин, докато намерят оптимално удобната форма за работа. Това се е случила на база редица изследвания и проучвания, продължили няколко години, а през далечната 68-а дръжката Kraftform е представена на пазара и понастоящем е запазена марка на компанията. Държачът е от неръждаема стомана и може да бъде използван както с дръжката, така и с всеки винтоверт. Идеална за баща, съпруг, брат и други.

2. Подаръкът с мисия

Забелязали ли сте, че във всички детски приказки женската фигура е или беззащитно девойче, което очаква своя спасител на бял кон, или зла вещица. Именно това наблюдение накарало двете крехки италианки Елена и Франческа да създадат книга, която да покаже на подрастващите момичета добрите женски модели за подражание. Първата част на тяхната Rebel Girls е издадена преди само година, но вече жъне международни успехи. Много съм щастлива, че в момента можем да намерим първите 100 истории за 100 изключителни жени и на български като Истории за лека нощ за момичета бунтарки. Ами, нов феминизъм. Подходящ не само за малки момичета. Преди година, когато за пръв път попаднах на сайта на двете сладки италианки, базирани в Калифорния, поръчах книгата на мига, без да имам ясна концепция дали ще я чета на почти тригодишния си тогава син или на себе си, но е факт, че и двамата откриваме по нещо в нея.

3. Клишираният подарък

Традиционно по Коледа се връщам към добре изпитаните клишета. Чорапите са не просто готин подарък, а и са особено практични. Ако плетенето ви затруднява, спокойно може да се насочите към Happy Socks – стартъп на двама скандинавци с бекграунд в рекламата и дизайна, който за деветте си години съществуване е записал в колекцията си доста вълнуващи колаборации – от Снууп Дог, през Давид ЛаШапел та чак до Робърт Родригез. Освен с традиционно скандинавско качество, щастливите чорапки се отличават с чувството си за хумор и създават страхотно настроение.

4. Сантименталният подарък

Най-хубавият подарък е този, който може да те зарадва и разплаче едновременно. Именно такъв получих в последния си работен ден от колегите ми. Бяха направили специално за мен книга, в която всеки е споделил по свой начин какво е научил от мен. Разбира се, това ме развълнува толкова много, че реших да открадна идеята за предстоящите празници.

5. Личният подарък

Ами, ако ще трупате подаръци под елхата, непременно оставете един и за себе си. Поглезете се – шоколад, вино, или каквото предпочитате да консумирате. Важно е качеството, не количеството. Затова аз лично страня от добре известните брандове, когато се спирам на клиширани подаръци и експериментирам с по-непознати и префинени изработки. Като този оризов шоколад с бяла нуга от Зелен.

6. Образователният подарък

Винаги съм особено щастлива, когато имам възможност да избера играчка с мисъл, изработена от естествени материали и с образователна функция. Краката на жирафа на Esnaf се прикрепят към тялото с магнити в различни цветове, така че децата могат да сглобяват, разглобяват, да развиват логическото мислене и да учат цветовете, тъй като магнитите на всяко от животните са в различен цвят. Толкова са яки, че отдавна искам да се сдобия с цялото животинско царство. Но нека не влизаме в преразходи – жирафът е намален в момента, доставят за два дни до избран от вас адрес.

7. Направи си сам подарък

Домашният балсам за устни е един изключително полезен за зимата (и не само) подарък, който е лесен за направа, позволява собствено брандиране и има чисто съзнание/съдържание. Няма да отнеме повече от два часа и е особено готино, че можете да произведете каквото количество намерите за добре, с което да зарадвате всички от майка си до съседа. Моята рецепта тук.

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *