Спа у дома. 5 домашни рецепти за спа продукти

Коледната ваканция е в разгара си. Сигурна съм, че сте получили и направили страхотни подаръци. Аз лично подарих на себе си домашно спа. Много е бързо и лесно. Вероятно дори няма да се наложи да излезете от дома си.

Миналата година по същото време се запалих по домашната козметика, вярна на принципа “If you can’t eat it you shouldn’t put it on your skin”. Кожата е най-големият ни орган и в същото време е изложена най-много на агресивното влияние на околната среда. Никак не е трудно да се погрижим за нея с изцяло естествени съставки – все неща, които вече вероятно имате в кухнята си. Всички сме чували за рецептите на социалистическата жена: маска за коса с жълтъци, маска за лице с краставица и кисело мляко и още много други. Моите рецепти са малко по-различни, защото са алтернатива на ежедневната козметика, която използвате за почистване, тонизиране и овлажняване на кожата си.

  • Скраб за тяло с овесени ядки и мед

Скрабовете или ексфлолиантите са много лесни за приготвяне и по нищо не отстъпват на традиционния ви душ гел или сапун, който вероятно използвате за почистване. Когато се сблъсках с атопичния дерматит на детето си, разбрах, че овесените ядки имат и друга функция, освен регулирането на стомашната дейност. А именно – имат противовъзпалително действие, правят кожата мека и еластична и най-важното: спомагат за запазването на нейната естествена влага, така необходима за забавянето на процеса на стареенето й. С други думи, ако кожата ви е суха или разранена, тази рецепта е за вас. Необходимо е да разполагате с една чаша овесени ядки (най-добре финно смлени, ако не намерите такива, използвайте кухненския си робот или кафемелачка, за да ги наситните). Към тях прибавете 1/4 чаша кафява захар, 1 супена лъжица мед (хубавият мед обичайно е захаросан, разтопете го на водна баня, за да улесните смесването на съставките) и 1/3 чаша кокосово масло. Всичко това разбъркайте добре на ръка и поставете в буркан. Готови сте. Най-добре използвайте сутрин под душа с масажни кръгови движения. Така ще тонизирате, овлажните кожата и ще раздвижите кръвообръщението си. След тази процедура кожата ви няма да скърца от чистота, но така или иначе това, освен че не е нужно, е вредно.

  • Соли за вана с лавандула

Няма нищо по-приятно от една дълга, успокояваща вана след тежък ден. Няма нищо по-лесно от рецептата за това. Всичко, от което се нуждаете, е английска сол (известна още като магнезиев сулфат, намира се в аптеките срещу стотинки) и етерично масло от лавандула. Солта (около 1 ч.ч.) се слага в съд, където добавяте няколко капки от маслото (2-3, не прекалявайте), разбърквате добре и затваряте съда. По желание можете да добавите лилава хранителна боя и цвят от лавандула. Разтворете съдържанието във ваната и отделете около 40 минути за киснене. Когато солта се разтваря във водата, протича процес на обратна осмоза, който има способността да изтегля токсините от организма на повърхността на кожата, а оттам порите ги изхвърлят. Тъй като кожата ви има пропусклива структура, това позволява на магнезия да прониква директно в тъканите през нея. Редовното прилагане на такава вана спомага за възстановяването и поддържането на минералния баланс в тялото и имат болкоуспокояващ ефект. Освен това действат детоксикиращо, помагат при настинка, мускулни и ставни болки, бъзсъние. След такава вана не използвайте измиващи продукти, просто изплакнете, подсушете тялото и се пъхвайте под завивките.

  • Масло за тяло с шеа, кокос и бадем

При голямото разчистване на дома ни в началото на годината, изхвърлих цяла торба с лосиони. Чувствителна съм към всякакви миризми и доста често новият ми скъп лосион се оказваше непоносим за обонянието ми. В допълнение кожата ми е сравнително суха (особено през зимата) и някои лосиони просто не успяваха да ми доставят необходимата влага. Така имах възможността да събера десетки непотребни тубички. Това се промени, когато установих, че кокосовото масло преспокойно може да бъде използвано и за друго, освен за готвене. То обаче има един сериозен недостатък за мен – чувствителността му към температурните разлики. През зимата е супер твърдо, а през лятото се втечнява. Ето защо реших да изпробвам тази рецепта за балсам за тяло. Съставките са 1 чаша масло от шеа, половин чаша масло от кокос и също толкова бадемово масло. Добавих от себе си витамин Е, тъй като освен че има силни антиоксидантни свойства, работи като естествен консервант. Аз лично пропуснах етеричните масла, тъй като предпочитам чистата миризма на кокоса, макар че след третата употреба на балсама, установих, че миризмата на бадемовото олио е по-силна и не толкова приятна като тази на кокоса, така че следващият път ще сложа етерично масло. За да постигнете тази консистенция, разтопете маслата от шеа и кокос на водна баня. Когато се втечнят, ги оставете настрани докато се охладят, но са все още в течно състояние, тогава добавете бадемовото масло, витамин Е и етеричното масло, ако сте решили да слагате такова. Оставете в хладилник да стегне (около 30-40 минути), след което разбийте с кухненския миксер, докато постигнете пухкавата консистенция на глазура за кейк.

  • Балсам за устни

Пинтерест е пълен с рецепти за балсами за устни. Те са супер практични, особено в настоящия сезон, а и освен това са страхотни за коледни подаръци. Моята рецепта излезе след усилено експериментиране със съставките миналата Коледа. Тогава за първи път реших да правя домашна козметика. На мен ми бяха нужни около 20 балсамчета, за които използвах 200 мл кокосово масло, 100 гр пчелен восък, 50 мл масло от жожоба, витамин Е, 10 капки етерично масло (аз използвах лавандула, но мисля, че със цитрусово масло ще е много по-вкусно). Първо разтопявате на водна баня (слаб котлон) кокосовото масло и пчелния восък. Това може да отнеме 30-40 минути. След това добавяте течното масло от жожоба, витамин Е и етеричното масло. Разбърквате добре с дървена шпатула и наливате в съответните съдове. Основен принцип в домашната козметика е да се работи само със съдове и бъркалки от естествени материали – дърво, стъкло. Избягвайте металните съдове, тъй като при промяната на температурата, те могат да изпускат не особено приятни вещества в иначе чистата ви козметика.

  • Свещи

Да запалиш свещите вечер, да се отпуснеш назад в дивана и просто да си почиваш, докато разговаряш с близките си. Това било хюгата. Потреблението на свещи в нашия дом е сигурно колкото в един средностатистически датски дом. Сами се сещате, че разполагам с доста разтекъл се восък или остатъчни свещи, които вече не могат да бъдат запалени. Всичко това събирам, сортирам по цвят, разтапям на водна баня и използвам отново. При желание можете да добавите цвят или аромат. Първо отрязвам фитил с малко по-голяма дължина от съда, в който ще наливам новата свещ. Защипвам края на фитила с дървена щипка, която опирам в ръба на съда. Обикновено използвам някакви по-симпатични бурканчета от храни. Можете да ги оцветите с боя за стъкло от вътрешната страна или пък да ги изрисувате с контур от външната, за да направите свещите си наистина неповторими. Цветовете и ароматите се добавят накрая, непосредствено преди изливане, след като восъкът се е разтопил изцяло, на температура около 80-85 градуса. Аз използвам кухненски термометър за целта. Не е толкова трудно да го измиете добре с гореща вода. Установих, че е по-добре да запълня около 3/4 от съдържанието на бурканчето, да изчакам восъкът да стегне и след това да налея останалата 1/4, защото в противен случай след изстиване свещта ми се вдлъбваше навътре. След като се втвърди, отрежете фитила, можете да запазите за своите лични нужди или да опаковате и подарявате на свои близки.

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *