10 неща, които правя в първите 10 минути от деня

Ето че отново е понеделник. Уикендът мина и замина, а понеделникът ви удря в лицето с лопата. Ако се чувствате така, ще споделя цели десет неща, които ми помагат не просто да понеса по-лесно ежедневието, а да обърна ходя на деня си.

1. Не отлагам алармата

Колкото по-късно започвам деня си, толкова по-стресирана влизам в него. 15-те минути повече “сън” (ако това изобщо може да бъде наречено така) неминуемо ми излизат през носа.

2. Протягам се

Най-добрият начин да раздвижите кръвообръщението и да поканите добрите мисли в главата си е като се протегнете. Добавете и едно протяжно “мяу”, ако сте в настроение за това.

3. Не мисля за вчера, мисля за днес

Често ми се случва, първата мисъл в главата ми след събуждане да е свързана с нещо, което се е случило вчера. Разбира се, в това няма никакъв смисъл. Защото хората нямат силата да променят миналото. Само бъдещето. При всяка такава мисъл, се опитвам да се фокусирам върху настоящето и това, което предстои.

4. Благодаря

Винаги, абсолютно винаги има нещо, което очаквам или заради което съм развълнувана. Насочвам мисълта си в тази посока, вместо в предходната точка. Благодаря за възможностите и предизвикателствата на настоящия ден.

5. Записвам

Понякога се събуждам с мисъл или идея, която е провокирана от това, което съм сънувала. След почивка мозъкът е съвсем свеж, така че се възползвам да запиша това, за което надали ще ми остане време да мисля през деня. Старая се да държа нещо за писане на нощното си шкафче, а не телефон.

6. Оставям телефона на мира

Разбира се, че ще има достатъчно време да проверите всичките си мейли и социални мрежи в хода на деня. Просто не го правете, докато още сте в леглото. Изобщо, вземете си класически будилник и дръжте телефона в другата стая. Ще установите, че не само ще си почивате по-добре, ами и денят ви ще започва по-добре.

7. Пускам слънцето у дома

Първата ми работа, когато стана от леглото, е да вдигна щорите. Позволявам на естествената светлина (колкото и да е оскъдна през зимата) да влезе в спалнята, а тя е доказан източник на енергия. Дори да ставате рано, пак го направете, понякога зимните изгреви са адски красиви. Какъв по-добър начин да започнеш деня си?

8. Пия чаша вода

Да, да, разбира се, че първите ми криволичещи стъпки са към кафемашината с протегнати напред ръце като зомби. Докато загрява, изпивам чаша вода. За предпочитане топла. Хидратацията е важна за нормалното функциониране на организма, а топлата вода стимулира работата на червата.

9. Оправям си леглото

Колкото и да бързам, винаги оправям леглото си. Защото съм установила, че се чувствам по-добре, когато затваряйки вратата на спалнята, оставям приятна гледка след себе си. Проветрявам и използвам задачата като сутрешна физзарядка.

10. Правя нещо, което не искам да правя

И го задрасквам от списъка си. Понякога отлагането на нещата, които не искаме да правим, ни натоварва повече, отколкото ако просто направим, каквото трябва. Най-голямата наслада е да си отдъхнеш и да видиш, че всъщност не е било толкова трудно.

Това са моите ритуали за започване на деня. Не шест, а цели десет невъзможни неща преди закуска 🙂 Какви са вашите?

 

Вечно ваша,

снимката е точно от един зимен изгрев, като онези, за които ви говорих в точка седем
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *