Великденски яйца с естествени багрила

Преди няколко години се въодушевих от идеята да боядисвам яйцата с напълно естествени бои. Както винаги, в пинтерест всичко изглеждаше много лесно, но в действителността се оказа другояче. Останах доста разочарована от цвеклото и обелките от лук. Сигурно защото се опитах да ги направя само по картинки без да чета текста. Та така набързо се отказах от естествените бои. Интересувам се от здравословно хранене, но не в дълбоки крайности, така че си казах, че спокойно мога да преживея веднъж в годината да ям яйца, боядисани с хранителни бои. В началото на миналия месец обаче съдбата ме предизвика. Трябваше да подготвя яйца за великденска фотосесия в дълбокия сняг. Разбира се, боя по магазините не се намираше по това време, така че се наложи да подходя творчески към задачата.

И така зарових  се отново в блоговете на практичните американски домакини и започнах да чета внимателно, не само да гледам картинки. Този път резултатът ме вълнуваше повече от преживяването. Оказа се че изобщо не е толкова трудно. Отново пробвах разни зеленчуци – цвекло, червено зеле, обелки от лук (червен и бял), куркума. Да варя боровинки вместо да си направя пай с тях ми се стори глупаво, така че се придържах към зеленчуците. Отново се уверих, че цвеклото не е моето нещо. Предния път боядисвах домашни яйца и се получиха в различни нюанси на кафявото. Този път взех бели яйца и мисля, че това е много важна предпоставка за удовлетворяващи резултати от естествените бои. Прекарала съм много лета на село и никога не съм виждала кокошките на баба ми да снасят бели яйца, така че макар боите ви да са естествени, яйцата не знаем как са добили този цвят. Вероятно посредством процеси, подобни на извличането на кофеина от кафето. С други думи, ако сте био-еко-маниак, личният ми съвет е да отидете да си съберете яйцата директно от гнездото и изобщо да не ги боядисвате, те идват естествено нюансирани от самите кокошчици. Само така можете да сте сто процента сигурни, че ще консумирате напълно естествена храна.

Но да се върнем на естествените багрила. Най-доволна останах от червеното зеле. Затова и реших за този Великден да направя 12 яйца, оцветени само с този зеленчук, но в различни нюанси. В последния момент обаче съзрях едно пакетче куркума, която така или иначе не използвам особено често за готвене, и си казах – какво пък. Така няколко часа по-късно се озовах със сини, зелени и жълти яйца.

Боядисване на великденски яйца с естествени материали в три стъпки

ЯЙЦАТА

Набавете си бели яйца. Това е ключово за постигане на пастелни меки цветове. Измийте ги хубаво с хладка вода и гъба и сапун. Сварете ги за около 10 минути. Важно е яйцата да бъдат на стайна температура, независимо как точно ще ги готвите. Когато ги варите, нека водата е хладка, тъй като черупката им е чувствителна на температурните разлики. От баба си знам, че една щипка сол във водата спомага по-лесното белене. Нямам представа защо това е така, но е така.

БАГРИЛАТА

Нарежете средно голяма зелка на едро, залейте с два литра вода и сложете на котлона да заври. 30 минути по-късно, прецедете водата в друг съд. Добавете 4 супени лъжици ябълков оцет и разбъркайте добре. Куркумата се приготвя като разтворите едно пакетче (5 грама) във вече вряща вода. Аз използвах половин литър, тъй като приоритет ми бяха сините яйца, не жълтите. Разбъркайте добре и варете 15-20 мин. Свалете от котлона, добавете лъжица ябълков оцет и разбъркайте добре.

ЗАБАВАТА

Когато разтворите и яйцата ви са вече охладени, можете да пристъпите към експериментиране. Жълтите яйца обикновено добиват своята максимална наситеност за около 15 мин. За по-пастелни тонове, са достатъчни и 5 минути. Що се отнася до сините – тях вадихме през час, за да постигнем този омбре ефект. Зелените получихме след като топвахме за 10-15-20 (но не повече) минути в синята отвара. Последната е всъщност пурпурна на цвят, но боядисва в синьо.

Общо всичко ни отне около ден, но експериментът си заслужаваше. Имах възможност да обясня на Лука как се получават различните цветове на практика (само червено ни липсваше), тръпнахме заедно какъв ще е резултатът и се забавлявахме. Боите се почистват много лесно с вода от плотове и маси, но не знам дали това се отнася за текстил, така че сложете една престилка, запретвайте ръкави и започвайте.

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *