Halloween movie night

Хелоуин е една от най-любимите ми теми. Не се вълнувам от обичайните полемики, които предизвиква сред българите – за и против. Нито от непосредствената му близост с Деня на будителите. Вълнувам се от начина, по който кара въображението ми да работи.

За мен този празник изобщо не е чужд. Запознах се с него за първи път през 1996-а, която беше първата ми година в английската гимназия. Там имахме традиция да отбелязваме типичните за културата празници на страните, където говорят езика, който ние изучавахме. Никога няма да забравя самодейните пиески, които изнасяхме пред съучениците си, нито дискотеките след това, придружени от (не)споделени целувки, първите емпирични опити с алкохол и други тийнейджърски изцепки. Мисля, че по онова време исках да стана режисьор, сценарист или просто директор на водопад и почти всяка година участвах в един от трите конкурса за поредното тържество през учебната година. Когато все пак моят творчески екип спечели, беше невероятно преживяване. Помня как точно се роди идеята, как я развихме, разписахме, представихме пред учителския състав, как проведохме кастинга, как добавяхме нови идеи в движение, а накрая се насладих на възможността да видя резултата от труда си на сцената на Зала 2 на НДК. Този пост е израз на личната ми нужда да създавам и вдъхновен от моя приятелка, чиито деца всяка година я атакуват с предложения да им организира парти за Хелоуин.

Не виждам нищо нередно в това да отбелязваме Деня на Вси Светии. Дори напротив – намирам го за добър повод да поговорим с децата по екзистенциални теми като смъртта например, да ги предизвикаме да развихрят въображението си или просто да им разрешим да консумират сладкиши до насита. Вярвам, че една такава сладка вечер може да им държи влага за дълго. Признавам, че организирането на парти може да бъде уморително, ако се увлечеш в идеите си, но целта на поста е да покаже, че има начин да бъде и тъкмо обратното – непретенциозно, незатормозяващо, но същевременно концептуално и естетически издържано. В този пост ще намерите няколко DIY трика и много лакомства.

Съдържание

По мое време, ние просто се гримирахме обилно, не сме чукали по хорските врати с “Trick or Treat”, защото тогава още никой не беше чувал за Хелоуин. Днес обаче, благодарение на всички полемики на възрастните, празникът е добре известен, а на мен ми се струва, че не извличаме най-ценното от него: възможността да влезеш в необичайна роля или да сътвориш костюм, тъкмо обратното. Децата много добре знаят, че в този ден могат да изядат неограничено количество бонбони безнаказано и обикновено с това се ограничава и празника. Как да съчетаем двете в едно? С парти, разбира се! Когато организирам такова, основната ми отправна точка винаги е темата и прилежащата й цветова схема. И сега да поиграем на асоциации. Какво си представяте, когато чуете Хелоуин? За мен това са тикви, костюми, свещи, страшни истории, сладкиши. Реших да обединя всичко това под общата тема “убийствено сладка кино вечер за деца”. Няма нужда да им пускате “Мълчанието на агнетата” или “Челюсти”. Имате богат избор от съобразени с крехката им възраст “хоръри”. Например “Духчето Каспър”, цели три части на “Хотел Трансилвания”, “Ловци на духове” и много други. След финалните надписи, оставете лампата загасена и осветете една стена с фенер, оставете ги да експериментират със собствените си сенки. Гарантирам ви, че ще се забавляват страшно много! А сега да уточним менюто. Предлагам:

  1. Тиквени мъфини с глазура, която е в състояние да ви докара диабет
  2. Тематични желирани бонбони на дървено шишче – така все пак можете да контролирате количеството на консумираните бонбони
  3. Малко непознатите тук, но традиционни за американската кухня карамелизирани ябълки
  4. Пуканки, отново карамелизирани. Какво е киновечер без пуканки?
  5. След толкова захар, ще имате нужда от вода. Обаче аз реших да сервирам отрова, пардон, сироп от бъз с лимони и ментови листа.

Дотук няма нищо сложно: можете да приготвите мъфините от предходната вечер или да поръчате от някоя пекарна и само да декорирате с клечка за зъби, на която сте вързали черна панделка-прилепче. Нанизването на желираните бонбони на шишчета също не отнема особено много време.

Карамелизираните пуканки поставих в хартиени торбички с дребни шоколадови бонбони отгоре им, така че всеки да може да вземе своя лична порция пред екрана. Ябълките се оказаха много по-лесни, отколкото си мислех: измих ги добре, изчаках да изсъхнат, боднах им по една клечка и просто ги натопих в буркан с млечен карамел. Сервирах ги върху плато и на финала поръсих с натрошени бадеми. И ако се чудите, не, карамелът не залепва по-добре на обелена ябълка. Отровата е още по-лесна за приготвяне: изливате една бутилка сироп и още седем от същите бутилки с вода. Да, крайната цел е всички да припаднат от толкова сладко, но все пак в напитката добавих резени лимон и мента за утоляване на жаждата поне мъничко.

Всичко това сервирайте на етажи. Аз използвах стария ресторантски трик с щайгите – по този начин можете да увеличите площта на масата и освен това всичко, което предлагате, ще се вижда от далече. За да повдигна буркана със сиропа използвах няколко по-тежки албума, които увих в кухненска кърпа.

Опаковка

Понеже празнувам Хелоуин от 22 години, както стана дума, съм пренаситена от обичайната оранжево-лилава вълна. Затова тази година избрах доста по-проста цветова схема: бяло, черно, златно. Природата присъства с натуралните землисти нюанси, които са точно толкова характерни за есента, колкото и активните жълто, оранжево, червено.  Боядисах тиквите с акрилни бои и им нарисувах очички. Спестих си традиционните призрачни тиквени глави, тръпки ви побиват по друг начин – черепи и черен гарван от тишу, за който съм показвала урок в този пост, светещи в тъмното котешки очи, хвърчащи във въздуха пера и т.н.

Основна част от декорацията е банерът с надпис Boo-fet. Сгънете черен картон А4 на две, срежете на сгъвката, а после отрежете един равнобедрен триъгълник по късата страна. Разпечатайте си букви, които ще използвате за шаблон, за да изрежете желания надпис от брокатен картон, който да залепите върху черния. Накрая направете по две дупки в горните крайща на картона, откъдето ще нанижете златиста панделка. Готово е, залепете на стената с хартиено тиксо. За да допълня атмосферата, нанизах черни пера на бяла връзка, които залепих на тавана пред масата с хартиено тиксо. На самия ръб на масата поставих няколко клонки бръшлян, в който идеално се вписа коледният ми гирлянд, но в нова премяна. Аз лично се ужасявам от светещите в тъмното котешки очи. Изрежете няколко котешки глави от черен картон, с малко макетно ножче направете два среза на кръст на две места, където после ще пъхнете лампичките на гирлянда. Ако е нужно, можете да залепите отзад кабела. Да не забравяме и свещите, много важен атрибут за страховитото ни събиране. Използвах три празни винени бутилки. Ако и вие събирате разделно отпадъците, със сигурност имате такива налични у дома. Етикетите можете да отстраните много лесно като ги нагреете със сешоар. Понеже отвора на гърлата им е по-тесен от обичайния диаметър на свещите, ще се нуждаем от трик. Нагрях долния край на свещта с вече запалена свещ и оставих восъка да се стече по горящата свещ и бутилката. Така диаметърът на горената свещ се намалява и докато е още топъл, лесно можете да го вкарате в гърлото на бутилката с леко въртеливо движение по посока на часовника.

Всяка блок маса има нужда от свежи цветя според мен. За Хелоуинската обаче препоръчвам сухи, поставих ги в единия край на масата в бетонна ваза, а по диагонал в другия край сложих друга обемна декорация – всички налични тикви се “изсипват” от щайга. Тези две фокусни точки естествено водят окото по цялата дължина на масата. Допълних с малки детайли – имах налични два стиропорени черепа, но понеже бяха с различен размер трябваше да ги поставя на диаметрално противоположни места. Така единият остана на масата, а другия отиде на стената. Добавих стиропорен венец с пайети, който е може би по-скоро коледен, но според мен допринася за нужния празничен дзън. Истината е, че присъства целогодишно в хола ни. На финала добавих и една обикновена рамка, която пръснах със златен спрей и написах на ръка Treat Yourself с бял маркер.

В заключение

Воала! Аранжировката на всичко това ми отне около час. Направи си сам проектите можете да разпределите в предходните уикенди или просто да възложите на децата. Не беше трудно, нали? Има още десетки други варианти да пресъздадете характерната Хелоуин атмосфера в парти. На мен често ми се случва да се губя в морето от интернет вдъхновения, затова се опитвам да обуздавам желанията си да направя всичко, което ми харесва, наведнъж. Това е ключът към незатормозяващата организация според мен – да ограничим идеите, да ги обосновем и обединим под една обща шапка.

Happy Halloween!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *