The gift of giving. Gift Guide 2018

Преди няколко дни се шегувахме с моя приятелка, че не съм никакъв блогър, ако нямам коледен гифт гайд. На мен все още ми е много трудно да се възприемам като блогър, но все пак реших да направя пътеводител в трънливите пътища, които водят до кулминацията на годината – празничния сезон. Не за да защитя блогърската си титла, а за да подредя собствените си мисли по темата. Така ще бъде доста по-лесно за мен самата да се справя с коледния стрес. А може би и за вас?

Ако сте чели повече от три статии в този блог, знаете, че в момента основният приоритет в живота ми е да създавам колкото се може по-малко хаос и отпадък около себе си. В последните две години осъзнах, че притежавам много повече от това, от което се нуждая, а най-голямото ми опасение е да не култивирам същите навици и у детето си. Точно поради тази причина отношението ми към коледно-новогодишните събирания e двуполюснo – макар да ги обичам много, често ме напрягат. Знам, че е без значение колко пъти сме повторили, че не искаме подаръци, все пак ще получим такива. Или ако на нас ни се размине, то детето винаги трябва да може да разопакова НЕЩО. За нас е важно да го научим, че времето и любовта, които споделяме, са много по-ценни и от най-ценните вещи – нещо, на което самите ние се учим в момента. Въпреки това, вещите са езикът на любовта за поколението на нашите родители и така се сдобиваме със стотици играчки със съмнителни качества и достойнства. Не бих искала да получавам ненужни неща, затова се стремя и аз да не правя подобни подаръци, но това съвсем не означава, че трябва да се лишим от the gift of giving, по-скоро да му намерим друга форма. Ето няколко идеи с какво бихте могли да замените традиционните коледни подаръци.

1.The gift of experience

Преживяването е много по-ценно от поредното нещо, което ще събира прах на някоя полица. В зависимост от бюджета си можете да избирате между билети за концерти, събития, пътувания, работилници, курсове, масажи и още много. Нямам нужда от още едни ръкавици, но ако отида на спектакъла на Баришников през януари, ще бъда много, ама много щастлива. Нужно е да познавате вкуса на хората, така че да изберете преживяване, на което ще се насладят истински. Или поне генералните им интереси. Ако в списъка си имате кулинар, запишете го на този курс с Люба от LUBakery. Ако там е намерил място някой, който обича да създава неща с ръцете си, запишете го за моята работилница за коледни венци. Да, знам, че ще трябва го изненадате преди Коледа, но кой не обича подранили подаръци. Колкото и странно да звучи, категорията е подходяща дори за деца – купете им билети за Музейко, детска опера, абонирайте ги за National Geographic Kids, заведете ги на кино, което пък естествено ни води до следващата категория, а именно:

2. The gift of help

Ако решите да подарите преживяване на дете и имате добрината да го заведете сами, считайте, че това е двоен подарък. Така ще подарите два часа и на родителите му. В днешно време горим във всичко, което правим, но често изгаряме, защото се страхуваме да поискаме помощ – затова предложете я. Разходете нечие куче, отделете една вечер за нечие дете и дайте възможност на клетите му родители да споделят романтична вечеря навън. Не предлагайте да вземете детето при себе си за вечерта, понякога подготовката за това е толкова изтощителна, че родителите отказват такава помощ. Идете в дома му и го завийте в собственото му легло. Поръчайте вечеря за някого, а защо не и помощ в поддръжката на дома му? Уверявам ви, че не съществува домакиня, която да се засегне, че сте й спестили 3 часа търкане в опити да извади онова петно от дивана, подарявайки й професионално почистване, например. Дотук звучи като в тази категория да попадат основно хора с малки деца, но всъщност можете да разширите обсега и да качите нивото като поканите всички хора, с които планирате да разменяте подаръци, да станете част от доброволческа кауза. Заедно. В Timeheroes има множество такива каузи. Намерете тази, която резонира с вас.

3. The gift of money

Както съм казвала и друг път, money is king. Може да ви се струва тривиално, но това е най-освобождаващият подарък на света – и за даващия, и за получаващия. Парите не могат да ни купят щастие, но могат да купят почти всичко, което ни прави щастливи, а и не съм чула някой да се оплаче от липса на сантименталност, когато получи банкнота. Не се тревожете, че подаръкът ви ще изглежда безидеен, гарантирано ще донесе щастие и радост под една или друга форма, а на вас ще спести притеснението дали подаръкът ви е бил оценен. Защото да, повечето хора са претенциозни и дори да имат нужда от нови ръкавици, предпочитат да ги изберат сами. На тазгодишния си рожден ден, помолих приятелите си да не ми подаряват нищо (наистина нямах нужда от нищо), а вместо това ги насочих към “каузата”, за която спестяваме – Португалия. Трябва да ви кажа, че всеки 5 лева ни приближаваха към целта и съответно ме направиха по-щастлива от нова дреха, нов дизайнерски аксесоар, ново каквото и да е. Ако все пак искате да проявите въображение и да не изглеждате скучни, преди месеци ви представих “ръководство” за оригинално опаковане на пари. Черпете се тук.

4. The gift of time

След парите, стигаме до друга високооборотна “стока” в наши дни – времето. Ето нещо, което си струва да подарите на близките до сърцето ви хора. В ежедневието си сме в такава луда въртележка, че често не остава време и възможност да поддържаме контактите си с всички, които са ценни за нас. А приятелството, точно както родителството и партньорството, има нужда от тор, време, любов и общи преживявания, за да расте и да се развива. Именно това харесвам най-много в празничния сезон: отварят се прозорци в пространствено-времевия континиум да споделим време, в което сме заедно. И да му се насладим, без да бързаме. Но внимание, не тъпчете графика си като сутрешен влак в метрото, направете си среща за кафе с приятел, с който не сте се виждали скоро, и отделете целия следобед, не препускайте през глава към следващия си ангажимент. Организирайте брънч у дома между празниците, но не канете всичките си приятели, ограничете се до толкова колкото можете да съберете около масата. Сгответе заедно палачинките, организирайте домашно кино за децата, извадете някоя настолна игра за възрастните и да, отворете бутилка вино. Не е нужно да разменяте подаръци, защото вече сте го направили – подарили сте си време заедно.

5. The gift of words

Както казах и миналата година по същото време, няма нищо по-ценно от това получателите на вашите подаръци да разберат колко ги цените. Затова облечете своите чувства, благодарност и любов в думи. Не се притеснявайте, не е нужно да сте Достоевски, достатъчно е да сте искрени. Ако пък успявате да съберете мислите си в картичка, разгледайте предложенията на фондация “Деца с проблеми в развитието” тук. Цената на картичките е нищожна, дизайнът им е дело на съвременни български артисти, а средствата ви ще отидат при някого, който наистина има нужда от тях, за да води достоен живот.

Bonus: The gift of food and wine. And plants.

И накрая, ако много, ама много искате все пак да опаковате нещо (аз например обожавам опаковането и понякога наистина страдам, че се лишавам от повод да отделя един ден за това), няма начин да сбъркате с всичко, което се пие и яде – вино, шоколади, скъпи кафета, домашни сладки, списъкът може да бъде наистина дълъг. Основният принцип е да подарите нещо, с което човекът не би се поглезил в ежедневието си – като например красив букет с цветя от Nea, да речем. Също така можете да сте сигурни, че такъв подарък ще донесе наслада за сетивата, без да събира прах дълго. Не се тревожете, че няма да остане нищо за спомен. Колкото по-скъп спомен са вещите в дома (дори когато са ненужни или грозни), толкова по-трудно е да се разделяме с тях, а всъщност истински ценните ни спомени не могат да бъдат заключени в нещо изключително преходно като вещите.

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *