1in3: суитчърът

три неочаквани начина да носим суитчър

Суитчърът или както е по-правилно да се транслитерира суетшъртът представлява пуловер с дълъг ръкав, ушит от мек, абсорбиращ потта плат (обичайно трико). Неговата разновидност the hoodie (термин навлязал в модата през 90-те) или трикотажният пуловер с качулка и един общ джоб, известна у нас като суитчър, суичър или суитшърт, е дреха, проектирана за атлети, за да ги топли докато тренират, от компания на име Champion през 30-те.

Почти веднага тази иновация е усвоена от  нюйоркските работници в складовете, през 70-те добива масова популярност след “Роки”,  и е окончателно наложена през 80-те чрез хип-хоп културата и скейтбордистите в уличната мода. Убедена съм, че няма човек на тази планета, който да не притежава поне една такава единица в гардероба си, независимо от своята възраст или социално положение. Може би си мислите, че суитчърът е подходящ единствено за активна физическа работа – товаро-разтоварни дейности, спорт, къмпинг и т.н., но аз съм на мнение, че нищо не му пречи да бъде носен и в ежедневието по много неочаквани начини. Ето поне три:

1. С кожено яке

суитчър. как да го носим?

Е, добре, не всяка комбинация е чак толкова неочаквана. Първото ми предложение е базирано на вече превърналото се в класика съчетание между суитчър и кожено яке. Супер лежерно и неангажиращо. За да има все пак малко изненада, заложих на панталон вместо дънки и шапка с периферия вместо едно обикновено beanie да речем…

2. С кожена пола

суитчър. как да го носим?

Пръв приятел на суитчъра в ежедневието са несъмнено дънките, но все пак аз много харесвам как стои с кожа, точно поради тази причина често го комбинирам с кожената си пола. Това ансамбълче е идеално за разходка в парка, а ако суитчърът ви е малко по-по мярка (моят е мега oversized), вероятно и за по-сериозни ситуации.

3. С костюм

суитчър. как да го носим?

Ето нещо малко по-неочаквано. Този костюм, представен в предходния пост от рубриката, ми е супер любим, но напоследък рядко имам повод да нося костюм. За да не изглеждам overdressed, понякога си позволявам да го комбинирам със спортни единици – суитчър и/или бананче (чантичка за кръст, известна още като bum bag). Обикновено нося този сет с ниски обувки, защото държа на удобството и бързото ходене, но в случая сложих токчета, само за да установя, че всъщност стои много яко!

Поводът за тази публикация беше статия, която мернах някъде из интернета, че комбинирането на суитчър със сако е една от водещите тенденции за текущия сезон. Не се съобразявам с тенденции и отдавна на следя методично света на модата. Вълнувам се предимно от функционалността в облеклото и си позволявам да експериментирам с малкото дрехи, които притежавам. Просто така – за да не ми е скучно. А вие осмелявате ли се? Ако да, покажете ми вашите неочаквани комбинации със своя суитчър.

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *