5 стайлинг трика за пролетта

Баба ми казваше, че докато в месеца има буквата “р”, човек трябва да има връхна дреха със себе си. Намираме се в месец май, и макар в него да я няма тази буква, пак не е лошо да си имате връхна дреха. Нещо повече – желателно е да се обличате като за два сезона едновременно. Точно този месец и известен с големите температурни амплитуди и дъждовете си. Обикновено сутрин е максимум 10 градуса, но на обяд 23-26. Решението на този проблем се нарича “зелка” или по-модерното spring layering. Да се обличаш като зелка не е лесна работа, особено ако не обичаш да носиш връхни дрехи в ръка, така че ето моите пет трика в стайлинга ми за преходните сезони.

1. Връхна дреха върху връхна дреха

По това време на годината вече съм безкрайно уморена от тежките връхни дрехи и желанието ми е да ги заменя с по-леки такива, но трябва да призная, че не всички дни са подходящи за дънково яке и тениска. Например първият от месеца подмамваше с привлекателно слънце, но навън се оказа доста ветровито. В такива ситуации се придържам към тениската и дънковото яке, но слагам отгоре и един шлифер. Така дори да стане 20+ градуса, мога да прибера едната от двете връхни дрехи в чантата и пак да се чувствам добре.


2. Пуловер, който се превръща в шал

Фините пуловери от мерино са чудесни за сезона, но има една малка подробност. На обяд вече е твърде топло за тях. Затова сутрин обличам пуловера върху блузата с къс ръкав, а когато температурите се покачат, го увивам около врата си като шал. Гърлото е слабото ми място, така че то почти винаги е покрито. Дори и в най-топлите сезони.


3. Пуловер върху риза

Абсолютна класика в жанра layering. Силно експлоатирана и в други сезони – например есента и зимата. През пролетта обаче е съвсем легитимно вместо тежко палто да комбинирате с обикновено кожено яке – номер едно във връхните дрехи във всеки сезон. Макар че аз лично през зимата го ползвам повече като допълнителен слой под палтото.


4. Рокля с риза или друга базисна блуза

Още една класика. Тази обаче е от 90-те. Или поне ми напомня за тях. Иначе в моята комбинация роклята е по-правдиво да бъде наречена сукман от историческа гледна точка, което е доста по-ретро като произход и концепция. В оригинала си от 90-те роклята трябва да е с тънки презрамки (т.е. съвсем лятна или както я наричат в англоезичния свят slipdress), а отдолу да се подава дантелено боди. 20+ години по-късно това отново ми звучи като добра идея. Мда, спиралата на модата….


5. Рокля с пуловер

Става ясно, че през май вече много, ама много искам да нося летните си рокли, нали? Обикновено прогнозата за времето обаче не съдейства. Така че се налага да добавим още един слой. По-практично е да е отгоре, защото в средата на деня лесно можем да го вържем на кръста, да го увием около врата като в точка 2 или просто да го приберем в чантата. В този случай обаче е важно да съобразите дължините с връхната дреха. Желателно е тя да покрива пуловера. При мен пуловерът е доста оувърсаузд и ако покрия ансамбъла с яке, ще се получи дисбаланс в пропорциите. Ако обаче пуловерът е тип crop top, и късото яке, би било чудесен завършек. Жилетка би свършила същата работа, но отново – внимавайте с дължините.

И все пак, искрено се надявам скоро да имаме сезон, който повече прилича на късна пролет, макар че още помня, че през миналия юни носих ансамбли подходящи за октомври.

С пожелание за хубаво време,

Вера

 

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *