Лесна бобена салата за Бъдни вечер

Наскоро в личен разговор установих, че рубриката с мързеливите рецепти ви липсва. Не се сещам за по-подходящ момент за нова от навечерието на Коледа. Колкото повече наближава денят, с толкова по-малко време разполагаме, за да осъществим всичките си планове. Какво остава за нечетния брой ястия, който трябва да сервираме на утрешната трапеза. Затова днес ви представям бобена салата, която смятам успешно може да замести традиционната боб чорба на Бъдни вечер.

Миналата година взех мъдрото решение да поръчам празничното меню от ПОСТА (точно същото ще направя и тази година), но тъй като при тях ястията са пет, се наложи да допълня с нещо от мен. Реших, че това ще е задължително питката, тъй като за мен тя носи много специална символика. Важно ми е да я приготвя сама, понеже месенето е дейност, която свързвам с баба си. Освен това го намирам за много медитативно преживяване. Но не месенето е тема на днешния пост, а бобената салата. По стара традиция на масата за Бъдни вечер се слагат 7, 9 или 11 ястия. Като сред тях задължително присъстват такива, които набъбват – боб, ориз, леща, ошав, стафиди и т.н. Моята салата не набъбва на практика, но кой има време да вари боб часове наред, да излива вода, да налива вода…

Необходими продукти:

Следват съставките за две порции – ястията са с такъв изумителен брой, че количествата трябва да бъдат държани в разумни граници. Но все пак може някой път да приготвите салатата и по друг повод.

  • една консерва боб
  • сокът на половин лимон
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • магданоз
  • 1/4 глава червен лук

Последния го забравих, затова и не присъства в тази снимка, но изтичах до магазина в последствие, защото без него просто не е същото – нито на цвят, нито на вкус.

Начин на приготвяне:

Отцеждам боба и го измивам в гевгир. Слагам го в малка купа, овкусявам със зехтин, сол и сокът на половин лимон. Разбърквам добре, нарязвам четвърт глава салатен лук – екстремно лют и ароматен. За щастие аз работя сама вкъщи, така че не беше проблем да си хапна на обяд доволно количество кромид. На финала завършвам с няколко щипки магданоз. Обикновено нарязвам не само листата, а и дръжките, тъй като те са най-свежи и ароматни. Останалото количество от връзката прибирам в купя в камерата. Да, на другия ден няма да е така свеж, но мисля, че е по-добър вариант, отколкото да се чудя какво да правя с остатъка.

Et voála! Бобена салата за 10-ина минути. Насладете се на празниците и не се увличайте в излишни действия. В крайна сметка важното е не колко ястия ще сервирате на масата, а с кого и как ще ги споделите.

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *