Тиквен чийзкейк без захар и брашно

Спомените ми във фейсбук любезно ме подсетиха за този така приятен есенен десерт – чийзкейк с тиква. Бях убедена, че съм записала рецептата, но така и не я открих. Трябваше да я съчиня по картинка – снимки, които правихме с Alex Orange преди точно три години. Тогава този чийзкейк предизвика такъв фурор, че съм сигурна, че съм го правила поне още 2-3 пъти, макар и да не намерих писмена следа.

И така, сетих се, че исках да направя веган чийзкейк, но ми се стори прекалено сложно да търся заместител на крема сиренето, така че в крайна сметка се задоволих със здравословен невеган чийзкейк. Това ще рече, че в този сладкиш няма захар или брашно. Блатът е елементарен и бързо го възстанових, но докато наглася пълнежа като преди, вероятно ще трябва да го изпека поне 3 пъти. Все пак, ето рецептата, по която го приготвих за тези снимки:

Необходими продукти:

За блата:

  • 400 грама обезкостени фурми
  • 200 грама смлени орехи
  • щипка сол

За пълнежа:

  • 500 грама крема сирене (4 пакета), макар че следващият път ще го направя с 5
  • 250 грама сварена и пасирана тиква, тиквата също бих увеличила на 400 грама
  • лъжица мед
  • 1 ч.л. индийско орехче
  • 1 ванилия
  • 2 яйца, които следващият път ще направя на 3

Начин на приготвяне

  1. Започнах с фурмите, които поставих в кухненския робот и смлях с приставката с ножа, докато не получих лепкава топка.
  2. Извадих топката от робота и я оставих настрани. После използвах същата приставка, за да смеля орехите с щипка сол.
  3. Върнах топката при малките парченца орехи (не е необходимо да са фино смлени, просто да са на по-малки парчета) и разбих със същата приставка, докато не получих еднородна смес. “Тестото” не трябва да е нито прекалено лепкаво, нито прекалено ронливо. Ако се рони, добавете още фурми, ако лепне, още орехи. Накрая трябва да можете да оформите топка от него между пръстите си.
  4. Очертах дъното на форма с падащи стени (моята е 26 см, но смятам, че с 23-сантиметрова ще се получи по-добре, на моят чийзкейк му липсваше височина) върху хартия за печене и върху този кръг разстлах получената смес. Разполагам с какви ли не приспособления за целта – дървено валяче, силиконова шпатула, но най-ефективният трик е да направите разстилането с дъното на чаша. Увийте я в остатъка от хартията за печене и започнете да притискате от центъра към крайщата на формата. Понеже направих и четири мини чийзкейкчета в керамични форми за крем карамел, мога да споделя, че това също е добър вариант за печенето на чийзкейк. Тъй като диаметърът на тези форми е далеч по-малък притиснах “тестото” с пластмасова бебешка лъжичка.
  5. Прибрах формата в хладилника и започнах да приготвям пълнежа. Първа разбих крема сиренето на пухкав крем с помощта на пластмасовата перка с дупки в робота. Подозирам, че с бъркалки с ръчен миксер ефектът ще е по-добър, но не разполагам с такъв. Когато правя чийзкейкове, използвам най-обикновеното българско крема сирене. Много кулинари съветват да използваме “филаделфия”, но истината е, че аз не намирам някаква съществена разлика, освен в цената, разбира се. Бихте могли да използвате и извара, cottage cheese (което според мене е много близко до изварата като вкус и консистенция) или дори скир. Аз обаче харесвам българското крема сирене не само заради разумната му цена, а и заради леко соления му привкус. Той дава възможност да се балансира доста сладката основа на чийзкейка.
  6. След като разбих сиренето на пухкав крем, добавих сварената и пасирана тиква. Това е звездата в този чийзкейк, така че не пренебрегвайте качеството на тиквата, която ще използвате. Обикновено я варя на пара, тъй като ако я варя във водата, тя поема част от нея и губи собствената си плътност, а това е важно за консистенцията на нашата плънка. Също така предпочитам да сваря и пасирам тиквата няколко дни предварително, прехвърлям я гореща в буркан и затварям, по този начин тя се стерилизира и мога да я използвам в рамките на следващата седмица-две, ако я държа в хладилник.
  7. Към сместа от крема сирене и тиквено пюре прибавих меда и сухите съставки – индийско орехче и ванилия. Разбих отново за 10 секунди. Не ми дава мира цветът на плънката от преди три години. Той е бил доста по-интензивен и не мисля, че това е само заради вида на използваната тиква. Сега купих нарязана от плод и зеленчука, която съм почти сигурна, че е била цигулка, а миналия път помня, че се борих да режа кестенка. Възможно е в предишната рецепта да съм слагала и шафран, така че следващия път възнамерявам да добавя една лъжичка, за да опитам.
  8. Накрая счупих яйцата едно по едно и след всяко разбивах отново за няколко секунди. Важно е да не се престаравате в тази част, тъй като ако преразбиете яйцата, има опасност чийзкейкът да се напука. Не че това е чак такъв проблем, само отблезвам.
  9. Извадих формата с блата от хладилника, излях пълнежа отгоре и го разпределих равномерно с помощта на силиконова шпатула.
  10. Пекох във фурна на 150 градуса за около 90 минути.
  11. Извадих от фурната и оставих чийзкейка да добие стайна температура (приблизително 30 минути) преди да го прибера в хладилника за поне 6 часа.
  12. Сервирах с млечен карамел, парченца ядки (най-добре орехи, но всички орехи, с които разполагах, отидоха в блата) и чаша ароматен чай.

След всичките тези 12 точки сигурно рецептата звучи като като за напреднали сладкари. Но не е. Аз също често се притеснявам как ще изглежда сладкишът/тортата/ кейкът/паят на финала и затова изобщо не се захващам, а всъщност важен е не външният вид, а вкусът. А той със сигурност ще бъде по-добър от всеки красив артикул от сладкарницата, най-малкото защото знам какво е съдържанието и качеството на продуктите, които влагам в собствения си сладкиш. Наистина сладкарството е майсторлък, но не мисля, че трябва да робуваме чак толкова на външния вид на печивата си. А и с всеки следващ, ставаш по-добър, нали така?

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *