Оригами коледен орнамент

Този орнамент е част от традиционната за сезона серия работилници Направи си сам Коледа, които тази година нямаше как да се състоят, защото… ковид. Липсва ми това споделено време, в което творим заедно, затова реших да се опитам да представя орнамента като урок в блога.

На пръв поглед изглежда изключително сложен, но след като направите 4-5 става толкова пристрастяващо, че съм сигурна, че сте способни да произведете количество, с което можете да декорирате двуметрова елха. Аз толкова се увлякох, че мисля, че ще има поне по един орнамент за всичките ми приятели.

Необходими материали и инструменти:

  • квадратни листове – 2 бр. за всеки орнамент
  • памучна връзка
  • ламе
  • силиконов пистолет
  • игла губерка
  • ножица

Let’s do this!

Започваме с квадратният лист (моите са 15/15 см), който ще сгънем два пъти до правоъгълник по двете страни на квадрата (сн.1). Можете да използвате хартия за оригами (но нека е поне 80 гр.), можете да нарежете на квадрати хартия за опаковане с празнични десени, по-тънък картон (аз използвах този). Можете дори да оползотворите стар календар, като рисувате свои собствени дизайни с маркер, водни бои или друго на гърба на листата му. След като направите тези две сгъвки, обърнете листа и сгънете два пъти по диагоналите на квадрата (сн. 2). Разтворете листа и пъхнете първите две сгъвки навътре (сн. 3), така че да получите равнобедрен триъгълник, чиито страни са от сгъвките по диагоналите.

Сложете триъгълника на масата и сгънете ъглите му към централната линия (сн. 4), отрежете стърчащите ъгълчета (сн. 5). Разтворете външните триъгълници и ги пъхнете навътре (сн. 6), така че да получите нещо като елхичка (сн. 7). Сгънете ъгълчетата към централната ос на елхичката – ще имате общо 12 такива сгъвки (сн. 8). Разтворете и се радвайте на изключителната фигура, която създадохте.

При желание можете да я декорирате с маркери, водни бои или както решите. Сгънете ъгълчетата навътре (сн. 10). Когато сте готови, ще получите фигурата от сн. 11. Орнаментът ви е наполовина готов. Повторете всички стъпки с втория лист хартия.

Ако сте решили да завършите орнамента си с пискюл, сега е моментът да го направите. Аз използвам телефона си за намотаване на ламето, тъй като тези от дланта на ръката ми излизат твърде малки. Когато пискюлът ви е готов, прокарайте връзката му с помощта на губерката през точката, в която се пресичат всички сгъвки, които направихте по-рано. Вържете от вътрешната страна и прокарайте през втората част на орнамента. След това залепете двете части с лепило по ваш избор. Аз използвам силикон, защото става най-бързо, но не е задължително да е безболезнено. Вържете остатъка от памучната връзка, така че да можете да я използвате за закачане. Е, воала̀, хепи кристмас!

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *