Патладжанени лодки с тиквички и домати

На прага на поредния локдаун (всъщност май е първи за 2021-а) се присетих за начинанието ми по време на оригиналния локдаун миналата година, когато започнах да готвя неудържимо по два-три пъти на ден. Кулминацията на това избухване беше в навечерието на Великден, когато реализирах цял козунак и с това изненадах най-вече себе си, но и домашните ми.

Имах намерение още тогава да събера някои от тези мързеливи рецепти в блога с предположението, че на много от вас ви се налага да готвите по-често от обичайното, а времето е по-малко. Не успях да го направя тогава, затова започвам сега – ще се постарая да поствам по една рецепта всеки ден от текущия локдаун, защото се задава обучение и работа вкъщи, което вече знаем, е изпитание във всеки един аспект. Всичко ще се оправи, яжте добра храна и пийте повече червено вино с черен пипер. Последното е в чудесен унисон с днешната рецепта:

Патладжанени лодки с тиквички и домати

Аз лично не обичам да ям притоплени храни, така че всяко мое готвене е точно за едно хранене. Въпреки това понякога има остатъци, които се старая да оползотворявам възможно най-бързо. Тази рецепта обаче умишлено приготвям в по-голямо количество (като за четирима), тъй като с първата част се храним на вечеря, а остатъците използваме за обяд на следващия ден.

В края на зимата обикновено се нуждаем от повечко зеленчуци, но поради липсата на достатъчно хубави свежи, все пак прибягваме до консерви. В случая консервата е домати, а патладжаните и тиквичката са свежи.

Необходими продукти:

  • 2 броя средно големи патладжани
  • 1 консерва с доматено пюре (приблизително 700 мл)
  • 1 тиквичка
  • 3-4 скилидки чесън
  • зехтин
  • сол
  • сух босилек и риган
  • моцарела
  • свеж магданоз и пармезан за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Измиваме и разполовяваме патладжаните като отрязваме дръжките. Издълбаваме вътрешността им, посоляваме и оставяме настрана, така че да се изпари част от никотина в тях. Образуват се малки капчици, които после можете да измиете.
  2. Нарязваме вътрешността на патладжаните и обелената тиквичка на малки кубчета. Чесъна на тънки филийки. Разбъркваме в купа със сол и сухите подправки.
  3. Обмазваме тавичка със зехтин и нареждаме лодките, които пълним със съдържанието на купата от горната точка.
  4. Поливаме със зехтин и доматеното пюре.
  5. Печем приблизително 30-40 минути на 180 градуса с долен и горен реотан.
  6. Добавяме настърганата моцарела и допичаме до разтапянето ѝ.
  7. Сервираме лодката с поръсен ситно нарязан свеж магданоз и пармезан по желание. Добре е да разполагаме и с хляб on the side, защото сосчето е идеално за топене.

Остатъците можете да оползотворите на следващия ден като сос за спагети. Нарежете на ситни парченца, притоплете, при нужда добавете още малко доматено пюре, а на финала отново магданоз и пармезан. Идеално за делничен обяд.

Вечно ваша,

 

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *