За втората работа и страничния бизнес

Отдавна исках да напиша такъв пост. В съвременния свят малко хора са посветили ежедневието си на една работа. Живеем френетично и това се отнася не само за начина, по който живеем, а и за начина, по който общуваме, работим, почиваме. Понякога се налага да имаме още една работа – кога с финансови подбуди, кога с творчески. А често комбинация от двете. Всички знаем, че работата не е заек да избяга, но въпреки това не спираме да го гоним, а той нерядко ни натиря в своята заешка дупка.

Разбира се, най-добрият вариант е да сте отдадени само на една работа, така че да ви остава достатъчно време за всичко друго, което обичате да правите. Само че щастливците, които са напълно удовлетворени на финансово, интелектуално и творческо ниво от единствената си работа са наистина малко. Хората, които се идентифицират с работата си и не я приемат като работа, а като част от своята личност (което е може би идеалният вариант за успешен баланс в живота), могат да спрат дотук. Този пост не е за тях.

Защо?

Както вече споменах, има ситуации, в които е необходимо да попълните семейния или своя личен бюджет. Тогава накъде? Да, можете да започнете втора работа почасово или на проектна база, така че сами да разпределите времевите участъци, в които да я свършите. Не забравяйте обаче, че за добра работа е нужна и добра почивка. Това идва да рече, че ако ще запълвате някаква дупка, направете го бързо. Ще бъде трудно да функционирате нормално, ако този период продължи повече от шест месеца. В случай, че е необходимо да поддържате дългосрочно по-големи приходи, за предпочитане е да потърсите по-добре платена постоянна работа, да увеличите доходността от сегашната си работа или да започнете страничен бизнес.

Втората често срещана причина да търсите втора работа е, когато първата не ви удовлетворява достатъчно. Може би сте банков служител, който обича да плете. Чудесно! Имате нужда от разтуха от постоянната си работа? Сигурна съм, че имате хоби, което можете да превърнете в емоционален отдушник и допълнителен доход.

Как?

Моето лично основно правило е етапът, в който разполагате с две работи, да не продължава повече от шест месеца. Това означава, че след този период трябва да изберете едната от двете си работи или да превърнете страничната в бизнес. Внимание! Има съществена разлика между работа и бизнес. Работата е това, което ангажира времето ви. Бизнесът е работа, която може да бъде свършена без да ангажира големи отрязъци от личното ви време, а в още по-добрия случай изобщо да не ангажира вас. Или с други думи работа, която работи за вас, а не обратното. Знам колко е лесно да станеш роб на втората си работа, защото това ми се е случвало. През 2011-а година със своя приятелка започнах начинание, което вярвах, че има голям потенциал за развитие. Вдъхновихме се от развода на Карен Елсън и Джак Уайт. Двамата решиха да направят парти послучай събитието със специални покани, тема, нещо като сватба, но с отрицателен знак. Звучи екстравагантно, да, но всъщност вече десетилетие хората по света превръщат нещо толкова натоварващо и драматично като развода в повод за празненство. Споделихме си тази новина, посмяхме се, спогледахме се и си казахме: “ето това искаме да правим”. Речено-сторено.

С малки стъпки, без твърде много усилия, конкретен план или какъвто и да било капитал поставихме началото на своето малко студио за организация и стайлинг на лични събития – fабриката. Място, където можехме да правим това, което обичаме да правим, без да чувстваме ангажимента и натиска на работата в смисъла, в който я познавахме дотогава. В началото правехме своите лични партита и тези на приятели, но после се сдобихме със сайт, фейсбук страница, колаборирахме с други хора в индустрията (доколкото у нас празненствата могат да бъдат наречени индустрия) и малко по малко започнахме да получаваме запитвания и от непознати. През 2014-а, 2015-а и 2016-а успяхме да направим няколко доста големи и приятни събития за напълно непознати, имахме дори корпоративни клиенти. Не мога да опиша щастието, с което приемахме имейлите и обажданията от нови имена и лица. В същото време обаче се оказахме изключително неподготвени да отговорим на търсенето. Налагаше се често да отказваме ангажименти, тъй като не разполагахме с достатъчно свободно време да ги изпълняваме. В последната 2016-а с голяма мъка направихме две страхотни сватби, съвместявайки работата по тях с основната си работа и родителството. Финансовият ни отчет и анализ (доколкото изобщо разбираме от бизнес) показваше, че няма как да работим само това или пък просто пропуснахме момента, в който трябваше да скочим в дълбокото море и да се простим със сигурните си доходи. Нямахме план, визия или опит, затова действахме по усет, когато имаме време и настроение. Тези стъпки и решения ни доведоха до една твърде дълга агония, в която не знаехме как да продължим с този проект. От една страна, той се беше превърнал неочаквано в допълнителна работа (и то за през нощта) и от друга все по-рядко гореше онази искра, с която стартирахме. Като за капак, колкото повече време и усилия инвестираш в нещо, толкова по-трудно ти е да се разделиш с него. Постиженията в определена област винаги ме опияняват и лесно губя връзка с реалността. Накрая все пак, заедно решихме да спрем дотук, а аз лично признах пред себе си своя провал. Да, чувствах се виновна и особено глупава заради липсата на далновидност, оставям настрана емоционалния аспект от цялото това преживяване, както и междуличностните ни отношения, които вече не бяха същите. Утеших се с абсолютно вярното клише, че човек се учи повече от провалите си, отколкото от успехите и реших, че е време да продължа напред.

Bottom Line

В каквато и житейска ситуация да се намирате в момента (и особено ако имате деца), не забравяйте, че вашата най-важна и първа работа няма почивни дни или работно време, което означава, че независимо от професионалните ви избори, е задължително да пестите енергията си за своята първа неплатена и изключително ангажираща работа – личният си живот и/или родителството. В крайна сметка, колкото и да сте амбициозни или целеустремени, идва един момент, в който единственото, от което се нуждаете, е “да усетите кефа на живота”, както ми каза гореспометата ми приятелка веднъж. Така че отпуснете се и просто му се наслаждавайте!

 

Вечно ваша,

 

Save

Save

снимка от Алекс Ориндж
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *