Ресторант с пет звезди Мишлен

Който е бил на къмпинг, може да потвърди: храната, приготвена на открито, винаги е много по-вкусна от обичайната ви вечеря у дома. И все пак, има някои неща, без които трудно ще успеете да я приготвите.

На първо място ви е нужен газов котлон. Размерът е според менюто и броя къмпингари, които трябва да нахраните. Малкият диаметър е подходящ за сутрешното ви кафе, но ако ще готвите боб за шестима, няма как да свърши работа. Добре е да разполагате с нещо, с което да направите завет в случай на нужда. Разбира се, ще ви трябват съдове за гответе. Местата, на които можете да запалите огън, са супер, защото реално ще ви бъде нужно само алуминиево фолио и скара, но ако планирате по-дълъг престой, ви гарантирам, че ще имате нужда и от супа поне веднъж, така че сложете в  списъка тенджера и тиган или комбиниран вариант – например касерола с капак. Към този списък добавете съдове, в които да сервирате – чинии, чаши, прибори за хранене, голяма купа за салата или таратор. Салфетките и/или домакинската хартия са също артикули от първа необходимост, ако планирате да готвите на открито. Всеки ресторант се нуждае от маса, столове, покривка. Ние отскоро имаме и портативен кухненски шкаф, който значително ни улеснява в подреждането на всичко, което изброих до момента. Но разбира се, това е по-скоро екстра за напреднали. Ножът (който така или иначе беше споменат в предишния пост по темата) и дъската за рязане обаче са есенциални. Ако възнамерявате да носите малко барбекю, не забравяйте подпалкидървени въглища, уред за разпалване на огън.

Идва ред на провизиите. Тук списъкът може да бъде много кратък или доста по-дълъг в зависимост от дължината на престоя. Това, което ние винаги вземаме с нас, е:

  • червена леща – увира доста по-бързо от кафявата, хранителна е, може да бъде приготвена като супа или салата със сирене и магданоз (рецепта тук)
  • паста – видът е според личните ви предпочитания, но може би спагетите не са най-подходящи за хранене на открито
  • мюсли – най-бързата и лесна закуска, с горски плодове и кисело мляко
  • песто – консериварано е, така че позволява по-дълго съхранение, докато не го отворите. Страхотно вкусно е със сирене и резен домат на препечена филийка
  • обикновени бисквити – спасяват ви от глада след следобедната дрямка
  • мед – върви си с обикновените бисквити. И не само.
  • консерви – кисели краставички, царевица, риба тон, маслини
  • зехтин, сол, подправки
  • хляб – не прекалявайте с количеството. В жегата се случва да мухляса. Макар че ако е с квас, може да издържи доста дълго в хартиен плик
  • плодове и зеленчуци – обикновено ги купуваме по пътя – домати, краставици, чушки, всичко сезонно
  • млечни продукти – кисело мляко, кашкавал, сирене.
  • напитки – добрата храна върви със съответните добри напитки. Ние винаги носим със себе си кафе, чай, бира и вино (обикновено бяло или розе)

Последните точки предполагат да имате и хладилник, може би. Не е задължително, ние се справяме с хладилна чанта, която зареждаме ежедневно с лед. Препоръчвам за напитките да носите отделна. Постоянното отваряне и затваряне води до преждевременно стопяване на леда.

И след като похапнахме добре, ще се наложи да измиете съдовете – гъбапрепарат за миенемивка (в случай, че отивате на диво бивакуване), сушилката също е доста полезен, но често пренебрегван от мен артикул. Най-удобно е всичко това да бъде разпределено по пластмасови кутии в багажника ви, които на място ще използвате като кухненски шкафове.

Звучи като доста голямо главоболие, но не е. В случай, че отивате с повече приятели, разпределете съдържанието на последната точка помежду си. Така приготовлението няма да отнеме повече време от самото пътуване.

В последващ пост ще ви покажа как да стъкмите и личния си багаж – дрехи и тоалетни принадлежности.

Вечно ваша,

Share:

1 Comment

  1. December 3, 2018 / 2:52 pm

    Към днешна дата, лидер сред градовете участници в тази престижна класация и брой ресторанти, получил най-много звезди Мишлен е Токио. Цели 191 звезди са присъдени на тамошни заведения, в сравнение с 98, колкото са заслужилите в Париж, но въпреки това Франция остава с най-голям брой титулувани ресторанти от Мишлен в света – цели 596, с 1 звезда 487 (39 от тях нови),2 звезди 82 (5 от тях нови) и 3 звезди 27 (1 нов).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *