Какво да не забравяте, когато пътувате с децата

На границата, подаваме документите.

Българският граничар:
– Акт за раждане?

Ние гледаме с недоумение. Не за първи път пътуваме с детето си извън пределите на страната, но за пръв път ни търсят акта му за раждане. Тъй като мълчанието ни предизвиква длъжностното лице да се обърне строго към мен с “На Вера говоря”, у мен настъпва объркване чий акт за раждане му е нужен.
Успявам да попитам само:
– Моя ли?
Той, изнервен:
– На Лука.
– Вкъщи е. Защо ни е?
– Защото от Георгиева до Живков има голяма разлика.

След брака запазих бащината си фамилия, което явно е в разрез с патриархалните разбирания на граничаря.

Аз:
– Няма значение. В системата ще ви излязат родителите на детето. Освен това имаме и брак. Не виждам за какво е нужен акт за раждане. Никой никога не ни е търсил акт за раждане.

Той, видимо раздразнен, налага му се да смени местоположението на тялото си и да сканира документите ни:
– Или си смени фамилията, или си носи акта за раждане. Избирай!

С тази реплика вече чашата преля. Не стига, че ми говори на “ти”, ами и си позволява да ми дава препоръки за това как да живея живота си. Разбира се, без да има законово право или морално основание. Наистина побеснях. Човешката простотия и неуважение ме изкарват извън равновесие. По-лошото е, че половината от кадрите в държавната администрация са с точно такава култура и ценности. А още по-лошото е, че с цел да спестим време, често ние, редовите граждани, просто пръглъщаме. Омръзнало ми е от чиновници, полицаи, лекари и други въздесъщи богове, които превишават правата си и се държат с хората, които им плащат заплатите, като с подопечени.

Знам, че всяка врата се отваря по-лесно с добро, но в оня момент ми беше изключително трудно да премълча, изпитах мощен порив да изляза от колата и да го последвам до кабинката му, за да ми покаже къде пише, че трябва да нося акта за раждане на детето, при положение, че то пътува с двамата си родители. Успях да се въздържа. След две минути граничарят се връща с документите, подава ги с наставнически тон:
– Сериозно ви говоря, направи си копие на акта за раждане и го носи.

Да, да, непременно. Първото, което направих, когато се прибрахме в България, беше да проверя законовите разпоредби в такива случаи. Не че е кой знае какво главоболие да сложа в паспорта и едно ксерокопие, но при положение, че Законът не ме задължава, не виждам причина да го правя. Виж, слънцезащитното масло, термалната вода, шапка, очила и топка – това са все неща, които не трябва да забравяте.

Вечно ваша,

Save

Save

Share:

1 Comment

  1. October 28, 2017 / 4:25 pm

    освен това можете да го направите по време на процеса на чекиране онлайн, до три часа преди заминаването Също така можете да заплатите на летището, след като пристигнете там, но таксите ще бъдат по-високи. Препоръчваме ви да резервирате онлайн, когато това е възможно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *