Back2Basics. 9 основни елемента на капсулния гардероб

Напоследък терминът базисен гардероб доби голяма популярност. Базисните дрехи стоят в основата на капсулата във всеки сезон. Ако не се влияят от тенденциите в модата и ви остават верни години наред, спокойно можете да ги причислите в графа “база”. Какви по-конкретно са тези дрехи обаче? За някои жени това са дънките, за други са черните елегантни панталони с ръб или полата тип молив. Въпрос на предпочитания и начин на живот. Това са дрехите, които ви служат вярно и подменяте със същото, когато ги износите.

Как избирам тази база?

Старая се гардеробът ми да бъде нещо като галерия, в която намират място само добре скроени дрехи, изработени от качествени материи. И най-важното: трябва да се чувствам добре в тях. А всяка изложба има нужда от планиране. Първо като истински куратор изучавам добре обекта на изложбата – т.е. себе си. В този смисъл, за да съставите базисен гардероб, е необходимо да започнете с осъзнаване на собствените си нужди и предпочитания и после да направите план за действие.

Ако работите в офис, може би ще се нуждаете от повече сака и ризи. Ако работите вкъщи или работата ви не изисква формално облекло, вероятно ще заложите на по-удобни единици. Поне такава трансформация претърпя моят гардероб, след като направих тази промяна в живота си. След това е необходимо да дефинирате стила си, който се базира на личните ви предпочитания. За мен тази част е едно непрестанно търсене и лашкане между цветя и геометрия, между неон и черно-бяло, между мъжкото начало и вродената ми женственост. Въпреки това мисля, че все някъде човек може да намери пресечната точка. И не на последно място – изберете цветова схема. Аз използвам традиционното сиво-бяло-черно с щипка пудра и около тези цветове в последствие избирам мотивите и текстурите, с които да разнообразявам тоалетите си.

Базисните дрехи в моя гардероб

1. Дънките

Всеизвестен факт е, че първите дънки са създадени от все още съществуващата компания Levi Strauss през 1853 година. Може да прозвучи снобско, но именно поради тази причина предпочитам моите дънки да са точно тази марка, защото бих искала да ги нося възможно най-дълго. В наши дни на пазара има огромен диапазон от модели, тъй като хипитата успяха да популяризират тази дреха до степен абсолютно задължителна както за дамския, така и за мъжкия гардероб. Skinny, trashed, mom fit, boyfriend, low rise, you name it. Независимо от текущите тенденции, в гардероба ми винаги са присъствали чифт класически тъмно сини прави дънки. Харесвам ги, защото могат да бъдат комбинирани лесно както с кецове, така и с токчета, със суитчър или с елегантна бяла копринена риза, с бомбър или със сако.

2. Сакото

Като стана дума, сакото е също толкова универсална дреха, която от своя страна също има множество вариации – смокинг, блейзър, редингот и т.н. Първото ми сако беше всъщност сакото от костюма, с който баща ми се е оженил за майка ми. Права мъжка кройка с едно копче от черно кадифе. В девети клас го извадих от гардероба на баща си и не го свалих, докато не се износи. Оттогава насам, търся нещо, което да замени точно това кадифено сако.

базисен гардероб малка черна рокля3. Роклята

Мисля, че не съществува дреха, която така успешно да въплъщава понятието женственост. Когато разглеждам старите снимки на баба си, си мисля колко шик изглежда на тях. Всъщност цялото им поколение е изглеждало така. Защо? Защото гардеробът им е бил съставен предимно от рокли. Особено голям почитател съм именно на тези кройки от 50-те, които подчертават великолепието на женската осанка със силно разкроената си долна част и дължина до средата на прасеца. Преоткривам я наново от няколко години насам именно с рокли, които вадя от гардеробите на бабите си.

Все пак единственият модел рокля, който спокойно можем да определим като базисен, е малката черна рокля. Предпочитам да е без ръкав, защото така много лесно мога да сменя функцията и предназначението й, като я допълня с високи токчета и масивно бижу за коктейл, мека жилетка и равни ботуши за разходка, бяла риза под нея за ежедневието или на голо с равни обувки през лятото.

базисен гардероб бяла риза4. Бялата риза

Още една дреха, която може да се комбинира с много други. На практика можете да я носите с всичко – дънки, елегантен панталон, пола молив или като естествен завършек на всеки хубав костюм. Също така това е дреха, която целогодишно не напуска гардероба ми – през лятото я нося на голо, а през зимата под пуловера. Отново изборът от кройки е много голям – вталена, широка, права, удължена, памук, коприна, с яка или без. Изберете тази, която най-добре отговаря на личния ви стил. Аз все още се затруднявам да се огранича до само един модел, затова имам две.

5. Тениската

Не една, а цели три. Предпочитам изчистени кройки от качествен памук, тъй като тези дрехи са в обращение целогодишно и са подложени на многократно пране. Винаги имам бяла, черна и сива или тъмносиня, за да мога да допълня всеки тоалет. Колкото и да е семпла, лесно може да се превърне в нещо много повече от обикновена тениска – с шал или брошка.

базисен гардероб пола

6. Полата

Познавам жени, които много рядко или никога носят поли. Знам, че панталонът е далеч по-удобен в много отношения, но искам отново да се върна към ефирната елегантност, която излъчват снимките на нашите баби. И да, те не носят панталони. Освен ако не работят в цех за тежка промишленост и дори тогава, извън работното си място са облечени с поли. Ако държите на удобството си поне колкото мен, върнете се два века назад в миналото и се вдъхновете от жените тогава. Те са яздили коне, копали ниви и раждали деца, облечени в своите дълги обемни поли.

базисен гардероб костюм7. Костюмът

Добре скроеният костюм има редица преимущества и смятам, че е абсолютно задължителен за всеки дамски гардероб, макар да произхожда от мъжкия. Моят е съвсем скромна покупка на фона на мечтата ми за класически смокинг YSL. Когато първоначално започнах да се интересувам от мода, се срещнах с творчеството на Хелмут Нютън, в чиито сесии за Vogue образът на жената е симбиоза между женското и мъжкото начало. Неговите жени са облечени именно в такива костюми, пронизват те с очарователния си поглед и почти ги чуваш да тананикат: Moon river, I’m crossing you in style… Не мисля, че съм срещала друга визия, която така елегантно да впечатлява със своята сдържаност. Костюмът е съставен от две гардеробни единици, но може да бъде част от десетки други комбинации, което го прави незаменима част от базисния ми гардероб. Няколко примера тук и тук.

базисен гардероб връхни дрехи

8. Връхната дреха

Обикновено едно хубаво вълнено палто е доста голяма инвестиция. Въпреки това мисля, че е инвестиция, която си заслужава. Защото това е връхната ни дреха за почти половината част от годината. А именно това е основното предназначение на дрехите – да пазят телата ни от неблагоприятните атмосферни условия. Все още съм в търсене на това великолепно палто, което да остане дълги години в гардероба ми. За сметка на това мисля, че съм открила вариацията му за по-топлите дни, в които все още се нуждая от връхна дреха, а именно шлиферът. Другата връхна дреха, която е незаменима част от базисния ми гардероб още от тийнейджърските ми години, е разбира се коженото яке. Най-логичното е да го комбинирам с дънки, но дължината му е идеална за оформяне на силуета с дълга пола, например. Освен това обичам да експериментирам и много ми харесва как стои дори с копринена рокля, да речем.

базисен гардероб аксесоари9. Обувките

Макар много специалисти да говорят за тях като за аксесоар, а не основна част от гардероба, смятам, че са си напълно пълноправен член. В наши дни не са много местата, на които можем да се придвижваме боси. За мен е задължително на най-долния рафт в гардероба да разполагам с различни височини – ниски и високи според сезона. Винаги предпочитам естествената кожа, както съм споменавала и преди, защото тези обувки можем да носим с години. За разлика от обувките от изкуствена кожа например, чийто живот е сравнително кратък. След един-два сезона се налага да ги заменим и по този начин увеличаваме вредата върху околния свят.

Понеже пиша този пост през есента, включих два чифта боти (ниски и високи), едни кецове и отворени обувки на висок ток. Маратонките, кецовете и изобщо ниските обувки са най-добрият приятел на забързаното ежедневие, признавам. От друга страна изглежда нищо не ласкае женската фигура така както едни обувки на ток. Освен че издължават визуално силуета, забавят собственото ни темпо, изправят стойката и помагат на съвременната жена да върви с гордо вдигната глава. Последното смятам, че е много важно. Както забелязвате, ботите ми на ток са с леопардов мотив. За мен анималистичните принтове не са тенденция, а класика. Присъстват като базисни в гардероба ми от години. Точно в момента съм в търсене на нов чифт, с който да заменя този, който нося от пролетта на 2013-а във всеки един сезон.

Вероятно този списък може да бъде и по-дълъг, но аз се опитвам да намаля броя на притежанията си, поради което тук включих само това, което поставя основата на гардероба ми. Всичко останало е преходно и варира спрямо текущите ми интереси и модни залитания.

Какво съдържа вашият базисен гардероб? И колко? А нужно ли е?

Вечно ваша,

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *