За нужното и ненужното в гардероба

Ако и вие като мен искате да разчистите живота си от всички излишества, започнете с едно чекмедже.

Не се изкушавайте да изключите всичко ненужно наведнъж – да изхвърлите всички дрехи, които не носите, да напуснете работа, да смените неудобния диван в хола, да подадете молба за развод. Не само че няма да се почувствате по-добре, но е много вероятно набързо да паднете в този бой изтощени и още по-изнервени и неудовлетворени. Започнете с малки крачки и се опитайте да следвате своя вътрешен глас. Неговите съвети са най-полезни, най-адекватни и най-точни. Само слушайте. Себе си. Никой друг. Мен също. Този блог е личен дневник, чрез който се стремя да записвам, следвам и анализирам своите лични нужди. Мога да споделя своя опит, да ви подкрепя в решенията, които ще вземете, но не и да ви ги дам наготово.

И така, да се върнем на основната тема на този пост – гардеробът.

Гардеробът е онова тъмно местенце, където хората крият своите тайни. А между тях, държат дрехи. Някои повече, други по-малко. Едни грижливо сгънати и подредени по цветове, други леко поомачкани и нахвърляни на купчини. Когато отворите нечий гардероб, можете да добиете много информация за личността, на която принадлежи. Вероятно затова повечето от нас ги държат затворени. От няколко години се опитвам да създам внимателно подбран гардероб, който да ми върши работа, а не да ме затормозява и натоварва. Тази тенденция е известна като капсулен гардероб (capsule wardrobe). Някои автори казват: “Спокойно, вече имате такъв, просто не го наричате така”. И да, и не. Капсулният гардероб е този, който не се пръска по шевовете от своето съдържание, напротив, в него има въздух, има място за още, но собственикът му няма нужда от повече. Всяка една дреха, всеки чифт обувки, всяко колие и всеки чорапогащник е намерил мястото си там неслучайно. Всяка една част от него може лесно да бъде комбинирана с друга. Вашият гардероб такъв ли е? Моят определено не е. Но бавно и постепенно ще го направя такъв.

Аз съм човек на действието и в много ситуации се хвърлям във всичко, което ми се струва интересно към момента, веднага и на мига, без много планиране. Тъй като и преди съм се опитвала да си направя безуспешно капсулен гардероб по този метод, сега реших да подходя различно. Не съм тук, за да измисля топлата вода, затова директно ви насочвам към планера на Каролин от un-fancy – най-добре структурираният помощник в направата на капсулен гардероб по мое мнение. Целта не е да отделите 3 панталона, 3 топа, 2 палта и т.н., същественото е да откриете своя стил, своите нужди и да подчините гардероба си на тях. Той е тук, за да ви служи, не обратното.

Едно, две, три, старт

Да извадя 8 парчета, които нося непрекъснато, не беше толкова трудно, защото освен с wardrobe, разполагам и с chairdrop. Ако сте поне толкова разхвърляни колкото мен, със сигурност и вие имате такава „мебел“. По-трудно ми беше да извадя 8-те парчета, които никога не нося. Или по-скоро да ги намаля до тази бройка. Оказаха се много повече. Разбира се, не можах да устоя на изкушението да изхвърля ненужното, тъй като в дълбините на гардероба си все пак открих и дрехи, които имаха петна, бяха скъсани, захабени и т.н. С тази торба затворих цикъла на модата в H&M. Един съвет, ако и вие ще правите така – разпределете дрехите си в торби с приблизителен размер около средния на марката. Аз ги бях сложила в доста по-голяма торба, която обаче исках да си взема, защото е многократна. На място се оказа, че приемат дрехи само в торби. В последствие трябваше да натъпча всички тези дрехи от огромната торба в една стандартна, за което получих един ваучер. А количеството дрехи беше поне за две торби. Ваучерите могат да се използват за 15% намаление на само един артикул. Успях да направя и друга торба с размерите на голям куфар – със здрави дрехи, които съм убедена, че повече никога няма да нося. Тъй като в нея намериха място и някои умалели дрехи на сина ми, тя отива за благотворителност. На предишния такъв рунд, отделих дрехи, които знаех, че няма да нося, но и не можех да се разделя с тях – защото са качествени, защото имат сантиментална стойност за мен, защото са скъпи и т.н. В крайна сметка една рокля от миналогодишната чистка, успя да влезе уверено в тазгодишната селекция.

В следващия пост по темата можете да прочетете какво избрах да остане. За добро или зло.

Вечно Ваша,

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Столът под заглавието е създаден от шперплатова основа, стари дънки, тениски и специална смола, която да запечата всичко. Дизайнът му е дело на Tobias Juretzek, носи името RememberMe и се произвежда от италианската фабрика CASAMANIA от 2011 година насам. Тяхна собственост е и снимката, разбира се.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *