Истинската руска салата

Консумацията на зеленчуци е критична през зимата. Тъй като сезонните зеленчуци не са много, а доматите имат ужасен пластмасов вкус, се налага човек да импровизира. Цвеклото е един от тези зеленчуци, които са типични за зимата и често присъства в нашето меню. Днешното ми предложение е за салата, в която всъщност основният играч са картофите, но без цвеклото, киселите краставички и царевицата, изобщо не би било същото. Нарекох си я руска салата, но не като онази известната.

И в делник, и в празник руската салата присъства на традиционната българска трапеза, а почитателите й са много. Аз лично не съм голям фен на майонезата и може би заради това така и не се научих да консумирам салатата, която у нас се нарича руска. А в Русия – френска или “Оливие”. Всъщност първообразът й е измислен от Люсиен Оливие, главен готвач на престижен ресторант в Москва преди Революцията. После настанал глад, наложило се да заменят деликатесните съставки с далеч по-профанизираните картофи, наденица, моркови, грах, рецептата за прословутия дресинг била открадната от помощник готвача на Оливие и в наши дни е голям хит във всички славянски кухни. В рецептата на французина няма майонеза и сигурно би ми харесала, ако можех да пътувам във времето и да посетя неговия ресторант. Но понеже не мога, си измислих своя руска салата, вдъхновена от вечеря у майката на моя приятелка. Това са продуктите:

  • 1 кг сварени картофи
  • 300 гр. сварено червено цвекло
  • 200 гр. царевица от консерва
  • буркан кисели краставички, нарязани на малки кубчета
  • винегрет
  • половин лимон
  • сол

Сварете картофите нарязани на парчетата, с които желаете да консумирате салатата, посолете водата, докато ги варите. Когато са готови, ги отцедете и оставете да се охладят. Залейте със зехтина (препоръчвам екстра върджин, но от топлината той започва да мирише неприятно, а и губи качествата си, затова овкусявам студени картофите). Добавете цвеклото – то е доста агресивен оцветител, така че ето още една причина да оставите картофите да изстинат, за да могат да запазят поне малко от цвета си. Ако ги сложите топли, със сигурност ще поемат цвета на цвеклото. Изсипете ситно нарязаните кисели краствавички и царевицата. Разбръкайте добре и добавете винегрета. Това е всичко.

На финала може да нарежете и малко магданоз. Бон апети!

 

Вечно ваша,

 

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *