Направи си сам: пинята за Хелоуин

Хелоуин е добър момент за забавления и партита. Със или без деца. Но ако ви предстои парти с деца, непременно включете пинята към програмата. Това е интересен начин за поднасяне на лакомствата (и не само) и ще си спестите номерата. Макар че те понякога си залужават.

Пинятата вдига адреналина на всяко детско парти несъмнено, но моят опит показва, че моделът за чупене често води до категорична фрустрацията сред по-малките деца, тъй като се чупи трудно и така мечтаните бонбони се намират на поне 20-30 минути усърдни удари. Този пост ще ви покаже как да направите модела с връзки – за дъното й се залепват няколко връзки, но всъщност само една от тях отваря пинятата. Пак има игра и елемент на изненада, но е далеч по-реалистично що се отнася до детските възможности. Въоръжете се с търпение и поне два часа за ръчен труд.

Какво ще е ви е нужно?

Освен време, се снабдете с картон, който да изрежете във формата на череп. Аз използвах кутия от голяма пица. Неизползвана кутия, разбира се. Ако имате излишен по-голям кашон, той ще ви свърши идеална работа. Просто гледайте да не е от петслойно велпапе. Формата на черепа можете да направите на ръка като нарисувате голям кръг, застъпен с обърнат с главата надолу трапец, заоблете всички ъгли и когато сте доволни от очертанията, изрежете и по първия череп очертайте следващия. Важно е двете форми да са възможно най-еднакви, тъй като ще ги лепите една за друга. От картона изрежете и ленти с приблизителна ширина около 10 см и дължина, колкото ви позволява картона. С тази лента ще направите обема на формата. Трябва ви и тънка креп хартия, която ще нарежете на ленти по късата й страна – отново около 10 см, лепило (най-добре C200), четка, ножица, бояджийско тиксо и пластмасова чинийка, в която да излеете лепилото, тел и връзки.

Стъпка по стъпка

Формата

Декорацията

Започнете с два еднакви черепа. Добавете дългите ленти, като ги режете по оребрението. Него ще използвате, за да можете да оформяте лентите по формата на черепа. Стъпка 2 и 3 показват как се манипулира лентата. Облепете по крайщата с хартиено тиксо. Тъй като едва ли една дължина от лентата ще е достатъчна, за да обиколите цялата форма, вероятно ще се наложи да наставяте, лепете лентите една за друга с хартиено тиксо от двете страни с много леко застъпване. В долната част, в областта на брадичката застъпете два края, без да ги лепите един за друг, тъй като оттам ще сложите изненадите по-късно, а в центъра на горната част на черепа пробийте две дупки, през които ще прокарате тел. Почти всеки път, когато правя пинята, първо залепвам и втората част и после се сещам да пробия дупките, тогава обаче е доста по-трудно да прокарате телта през тях, защото формата е вече затворена. Не правете като мен. Правилната последователност е дупки, тел, затваряне на формата като отново облепвате с тиксо. Върху вече готовата форма от стъпка 4 поставете втората част на черепа и отново залепете с хартиено тиксо.

Когато сте готови с формата, идва забавната и всъщност най-времеемка част – декорирането. За този череп използвах едно цяло руло креп хартия. Нарежете го на 10-сантиметрови ленти по дължината му. Креп хартията има известна еластичност в зависимост от качеството си и грамажа си. По-тънката и нискокачествена хартия е по-подходяща за пиняти според мен. Нейната еластичност е много по-малка. Ако все пак работите с по-дебела креп хартия, е добре преди следващата стъпка да разтегнете всяка от тесните ленти по дължина. После започнете да режете тесни лентички по ширината, като оставяте около 2-3 сантиметра за лепене отгоре (стъпка 1). Когато сте готови с това, можете да пристъпите към фактическото декориране. Аз започвам със страничния борд на формата. Намазвате я с лепилото (изливам лепилото в чинийка и работя с четка, така е много по-лесно да го разпределите равномерно върху площта) и започнете да лепите малки части една след друга отдолу нагоре. След като облепите странично пинятата, можете да започнете с двете й лица, пъхнете под новите ленти стърчащите крайща на страничните ленти. Когато сте готови с лепенето от всички страни, изрежете излишното по линията на формата, за да се запази визията й (стъпка 5). За да прилича всичко това на череп все пак завърших с очи, нос и уста, изрязани от брокатена EVA, може да я срещнете също като foam в крафт магазините, които нарисувах на ръка и залепих с горещ силикон.

Съдържанието

И на финала идва ред най-важната част от всяка пинята – съдържанието. Помните ли отворът, който оставихме под брадичката? Отворете го и започвайте да пълните с каквото ви душа иска – аз се спрях на единично опакованите бонбони на Roobar и малки страшни животинки – мишки, паяци и каквото друго намерих в Джъмбо. По принцип тези артикули идват в черно, но аз ги пръснах със златен спрей за разкош. После перфорирайте застъпващия край, пъхнете една връзка в дупката, и я залепете с тиксо за другата част на обикалящия формата картон. Не прекалявайте с облепването, идеята е само да задържи бонбоните за няколко часа вътре, но и да ги освободи сравнително лесно. Не забравяйте да залепите поне още 4-5 връзки за дъното, така че да има връзки, които не отварят пещерата със съкровищата.

Well, that’s all folks! Окачете със здрав шнур на някое дърво и пускайте децата на тепиха! Ако партито е на закрито, не ви съветвам да връзвате пинятата за полилея. Борбата за бонбоните понякога е доста интензивна, не рискувайте да приключите вечерта неблагоприятно. Аз имам кука в средата на портала в дневната и използвам нея за окачане на пиняти.

Happy Halloween!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *