Мързеливи рецепти: супа от червена леща

Добре дошли в #Lockdown 2.0, ден първи! От първия локдаун насам много често се обръщам към рецептурника ми за къмпинг, тъй като в него почти всички съставки са сухи или дълго издържащи (т.е. по-малко разходки до магазина) и също така бързи (защото какви ти засукани манджи, докато децата чакат да ги логнете в някой от всичките канали на дистанционното обучение, а пък вас ви чакат десетки мейли), та в тази връзка днешната ми рецепта е за крем супа от червена леща.

Както казах в предходния пост от серията, бях замислила да изпълня със съдържание тази рубрика още първия път, когато обявиха извънредно положение. Така и не се наканих, но имам някои вече наснимани обеди, които възстановявам по картинка. В този случай се затрудних, защото супата е пасирана и би могла да съдържа какво ли не. Накрая реших, че няма начин в основата ѝ да седи друго освен червената леща. Тя се приготвя много бързо и лесно, има изключителни вкусови качества и разбира се, е полезна. По онова време хората се запасяваха с какво ли не, а ние с червена леща. Друга много сходна рецепта тук.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 1/2 пакет червена леща 
  • тиквичка – един брой
  • един средно голям картоф
  • морков  
  • 1 глава кромид лук
  • 2 с.л. кокосово масло 
  • джинджифил
  • куркума 
  • сол на вкус
  • тиквени семки, зехтин и свеж копър за сервиране

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера разтапяме лъжица кокосово масло (или предпочитаната от вас мазнина за готвене) и задушаваме под капак с малко вода ситно нарязания лук и моркова, докато омекнат, после добавяме обелените, измити и нарязани на кубчета картоф, тиквичката и разбира се лещата, поръсваме щедро с джинджифил и куркума (противовъзпалителни и много добре действащи на имунитета съставки), добавяме солта и доливаме с вода. Варим под капак на умерен котлон докато омекнат зеленчуците. Приблизително половин час.
Можете да направите супата и само с леща, както и да добавите други зеленчуци с каквито разполагате – например актуалният в момента пащърнак, броколи или карфиол, като готвите дори пънчетата, ако да речем сте ползвали розичките за друга гозба предходния ден. На финала пасирате супата (освен ако не сте на къмпинг), като аз предпочитам крем супите по-гъсти (поради която причина добавям картоф), но все пак е въпрос на вкус. 
Сервираме с малко зехтин, копър (измит, нарязан и съхраняван в камерата) и тиквени семки и хапваме, докато е топла.
Да ви е вкусно!
Вечно ваша,
Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *